LO-Storkøbenhavns opstartskonference om velfærd i weekenden handlede meget om hvad og mindre om hvordan
Godt 70 standhaftige unge og fagligt aktive trodsede den hårde københavnske vinter og mødte op i Nørrebrohallen i lørdags, hvor LO Storkøbenhavn havde inviteret til opstartskonference for netværket 'Hovedstadsregionen for Velfærd'.
Der var lagt op til en regionalt baseret fortsættelse af velfærdskonferencen i september sidste år, så måske håbede deltagerne på en diskussion af, hvordan man fastholder det folkelige engagement fra de store velfærdsprotester, og hvordan man omformer utilfredsheden til konkrete resultater. Men de oplæg der åbnede konferencen, handlede mere om, hvilket velfærdssamfund man ønsker.
- Samtidig med at der skæres ned på alle dele af det offentlige, stiger de centrale krav til arbejdets udførelse. Det betyder, at der bliver færre ansatte til mere arbejde. Vi vil simpelt hen ikke acceptere, at væksten i det offentlige i den grad halter efter den private økonomi, sagde Lasse Bjerg Jørgensen, faglig sekretær i BUPL.
- På grund af skattestoppet og den stramme økonomiske politik er den kommunale økonomi i dag så udhulet, at det meste kommunalpolitik handler om stram styring, kontrol og besparelser. Men hvad med den forrige regering? Stod den ikke også i spidsen for de nyliberale ændringer? Måske er problemet i virkeligheden, at vi har glemt at diskutere, hvad det er vi skal med velfærdssamfundet. Den diskussion skal vi være parate til at tage i fagbevægelsen, anførte han.
Lasse Bjerg Jørgensen refererede til BUPL`s, FOA`s og Danmarks Lærerforenings konference i starten af måneden, hvor politisk kommentator Lotte Hansen anbefalede fagbevægelsen at sætte dagsordener gennem usynlige, uformelle fora.
Det fik tilhørerne i salen til at reagere. Det vakte latter, da en af deltagerne kaldte opfordringen, om at fagbevægelsen skulle være usynlig, for overflødig.
- Gu` skal vi ej være usynlige, fortsatte han.
- Vi skal tilbage i offensiven.
- Velfærdsdebatten er tabt på forhånd, hvis den kun handler om, hvordan samfundet behandler sine svageste. Vi skal ud af offerrollen, mente en anden.
- Vi må også se på, hvad der ligger bag velfærdsforringelserne. Hvad betyder EU`s indflydelse for eksempel, spurgte en tredje.
Selvom oplæggene fra scenen mest handlede om hvad det er for et velfærdssamfund vi vil have, var der et bredt ønske fra salen om konkret handling.
- Nu har vi startet debatten om velfærdssamfundet, så mangler vi kun kampen, sagde den sidste tilhører, der fik mikrofonen.
Det var med det ønske om handling, konferencens deltagere fortsatte diskussionerne i de bydelsbaserede arbejdsgrupper. Her blev spiren dannet til lokale velfærdsgrupper. Men der venter en del arbejde med at få flere inddraget i grupperne, så de bliver i stand til at handle.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278