25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Plejeboliger i private hænder

Plejeboliger i private hænder

Tirsdag, 20. februar, 2007, 00:00:00

Ny lov har gjort det muligt for de ældre at vælge mellem private og kommunale plejeboliger - en glidebane mener mange

Frit valg er regeringens mantra, Lejernes Landsorganisation og FOA oplever det mere som frit fald.
Den 25. januar blev loven om friplejeboliger vedtaget af et flertal bestående af Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.
Loven giver private adgang til at etablere og drive plejeboliger i fri konkurrence med de kommunale tilbud. Loven indebærer, at den private leverandør også skal give den ældre den service, som kommunen tilbyder borgeren.
- Loven er et markant skift i den danske velfærdsmodel. Ældre, svagelige og sygehuse skal ligge i offentligt regi, for at vi skal kunne placere et politisk ansvar. Kommunerne mister desuden indsigten med området, hvis vi lægger det over hos private, siger formanden for Lejernes LO, Klaus Hansen, til Arbejderen.
Forbundet Fag og Arbejde er heller ikke begejstrede.
- Vi synes selvfølgelig ikke om denne måde at privatisere på. Når man giver mulighed for at vælge noget privat, sætter man hele det offentlige i spil. Dette her er klart en form for privatisering af pleje og omsorg, siger Karen Stæhr, formand for social og sundhedssektoren i FOA, til Arbejderen.
Også sygeplejerskerne råber vagt i gevær.
'Det er Dansk Sygeplejeråds holdning, at et stærkt og velfungerende offentligt sundhedsvæsen er en forudsætning for åbenhed, demokratisk styring, ligesom det er en garanti for, at sundhedsvæsenet er solidarisk og kan rumme både stærke og svage patienter og borgere. Derfor støtter Dansk Sygeplejeråd ikke regeringens synspunkt om, at inddragelse af private leverandører på plejeboligområdet og større valgfrihed øger kvaliteten i ældreplejen', lyder det i sygeplejerskernes høringssvar.
FOA forudser, at loven fortrinsvis vil komme de stærkeste til gode.
- Det er et valg, som kun de stærke eller dem med stærke pårørende, kan tage. Desuden er det klart, at de private kun vil vælge at gå ind, der hvor det er lettest - de private er der jo for profit i modsætning til det kommunale, understreger Karen Stæhr.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. feb. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:50

Indland