Når de unge bliver en del af et netværk, er de bedre rustet mod de ekstreme bevægelser, fastslår Fædregruppen på Nørrebro
Vi skal forhindre, at unge bliver tiltrukket af islamiske fundamentalister. Sådan lyder kravet fra flere sider efter torsdagens dom i terrorsagen.
På Indre Nørrebro i København har Fædregruppen gode erfaringer med at holde de unge væk fra ekstremistiske miljøer. 500 børn og unge er fast tilknyttet de mange forskellige tilbud.
- Den personlige, direkte kontakt til de unge er vigtig. Ved konkret at tale med dem kan vi høre, hvilke ord de bruger og få indtryk af, om de er ved at blive radikaliseret, fortæller formand for Fædregruppen Khaled Al Subeihi til Arbejderen.
- Jeg kan godt forstå, at de unge bliver vrede over, at blive kaldt 'kræftceller' og potentielle terrorister af politikere og dele af pressen. Vi skal forstå de unges frustrationer og samtidig fortælle om mulighederne for at lave en demonstration eller organisere sig i et parti for at råbe op om deres problemer og kæmpe for deres rettigheder, siger Khaled Al Subeihi.
Terrorsagen betyder, at Fædregruppens arbejde bliver op ad bakke.
- Retssager, som sætter uskyldige på anklagebænken, skader vores arbejde. Vi skal ikke forebygge mod de unge, vi skal forebygge terrorisme. Vi skal vise, at de unge med anden etnisk baggrund er lige så accepterede i det her samfund som alle andre. Men når myndighederne reagerer på den her måde, viser de præcist det modsatte, advarer Khaled Al Subeihi.
Fædregruppen driver pigecaféen Regnbuen og værestedet Spiderhouse. Og i projekt Nørrebronx knokler 29 kamptrænings-hold og tre fodboldhold løs hver uge. Desuden er der lektiehjælp og rådgivning til forældre to timer hver dag.
Køen af politikere, der ønsker at fordømme terrorisme, er lang. Men når det gælder om at sætte penge af til projekter som fædregruppen, der skal undgå at de unge radikaliseres, er køen tom. Alt arbejde i Fædregruppen er frivilligt. Ingen offentlige kasser har i år ønsket at sætte penge af til gruppens forebyggende arbejde.
Til gengæld er der sat ti millioner kroner af på finansloven til forskning i terrorisme.
- Det er tid til integration i praksis. Årsagerne er klarlagte. Alle ved, at når unge ser deres islamiske trosfæller eller familie i krig i Irak, Libanon eller Afghanistan, risikerer de at blive tiltrukket af mere radikale miljøer. Nu er der brug for handling. Fædregruppen laver integration på gadeplan. Den ide skal vi have eksporteret til andre kommuner, opfordrer Khaled Al Subeihi.
Den eneste der blev dømt i terrorsagen, har besluttet at anke sin dom. Mindst en af de frikendte er klar med et erstatningskrav, hvis anklageren ikke anker sagen imod ham.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278