05 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hjort strammer eksklusiv-lov yderligere

Hjort strammer eksklusiv-lov yderligere

Onsdag, 19. april, 2006, 00:00:00

Regeringens indgreb i aftalefriheden fik en tand til under Folketingets andenbehandling af lovforslaget mod eksklusivaftaler

Når et stort flertal i Folketinget i morgen efter al sandsynlighed vedtager et omfattende indgreb mod aftalefriheden på arbejdsmarkedet, er det såkaldte lovforslag mod eksklusivaftaler strammet yderligere op af beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen. Det kom frem under andenbehandlingen af lovforslaget i går.
Efter ønske fra dansk Arbejdsgiverforening har beskæftigelsesministeren fået indføjet i lovforslaget, at det også skal være forbudt at indgå aftaler om, at bestemte fagforeninger har fortrinsret til at anvise arbejdskraft til de arbejdsgivere, der er omfattet af overenskomsten.
Det blev gjort klart i går eftermiddag under Folketingets andenbehandling af lovforslaget, der skal beskytte den såkaldte 'negative foreningsfrihed', altså retten til at være uorganiseret.
Sådan som lovforslaget oprindeligt var skruet sammen, ville det kun være ulovligt hvis fagforeninger ifølge overenskomsten havde eneret på at anvise arbejdskraft.
Det nu ændrede lovforslag støttes af alle Folketingets partier minus Enhedslisten. Enhedslisten peger for det første på, at den afgørelse ved Menneskerettighedsdomstolen, der ligger til grund for lovforslaget, er i modstrid med selve menneskerettighedskonventionen. Det fremgår nemlig udtrykkeligt af forarbejderne til konventionen, at den negative foreningsfrihed helt bevidst er fravalgt i konventionen.
For det andet er det slet ikke nødvendigt med lovgivning, idet arbejdsmarkedets parter har gjort det klart, at de vil rette sig efter dommen, påpeger Enhedslisten.
Beskæftigelsesministeren havde til andenbehandlingen også fremsat et andet ændringsforslag, som til gengæld fik opslutning fra alle partier i Folketingssalen. Det gør det klart, at arbejdsgivere ikke ifølge loven har ret til at nægte medlemmer af en bestemt fagforening ansættelse på virksomheden.
Dette åbenlyse generalangreb på organisationsretten blev påpeget af LO, og er nu taget ud af loven, der efter vedtagelsen i morgen træder i kraft så snart den er offentliggjort i Lovtidende.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. apr. 2006 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:01

Indland