05 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nedsat arbejdstid - op ad bakke

Nedsat arbejdstid - op ad bakke

Lørdag, 04. marts, 2006, 00:00:00

I Danmark arbejder vi som aldrig før, mens der i Norge er forsøg med 30 timers uge. Dagens overenskomst-konference sætter arbejdstiden til debat

Et af de krav, som arbejdspladserne historisk har stået stejlt på op til overenskomstforhandlingerne, er nedsat arbejdstid - 35 timer om ugen og 30 timer for skifteholdsarbejdere og andre, der arbejder på ubekvemme arbejdstider.
Initiativtagerne til dagens overenskomst-konference i Horsens, der er optakt til OK 2007, lægger da også op til at diskutere spørgsmålet om arbejdstid.
- Det bliver nok svært at komme igennem med et generelt krav om nedsat arbejdstid. Derimod mener jeg, tiden er inde til at slå et ekstra slag for at holddriftsarbejdere sættes væsentligt ned i tid. Det er reelt den eneste måde, hvorpå man kan kompensere folk, der arbejder på ubekvemme tider, mener Bjarne Sørensen, formand for Dansk Metal i Horsens og med til at arrangere den landsdækkende konference.
- Det er helt sikkert svært at diskutere arbejdstid, for vi ved godt, at der aldrig har været arbejdet så meget som nu. Men ved at sætte arbejdstiden ned for skifteholdsarbejdere åbner der sig mulighed for en bedre udnyttelse af produktionsapparatet i en tid, hvor arbejdsgiverne piver over at investere i nye maskiner. Og ikke helt uvæsentligt vil det kunne få flere af vores arbejdsløse i gang, siger Henrik Lippert, formand for Bygge, Jord & Miljøarbejdernes Fagforening i København
På konferencen vil øjnene derfor blive vendt mod Norge. Her har regeringen afsat ti millioner kroner til et forsøg med seks timers arbejdsdag i den offentlige sektor. Samtidig søsætter norsk LO et større projekt, der omfatter såvel det offentlige som det private arbejdsmarked.
Forventningerne til forsøget går i flere retninger. Det skulle gerne få nogle af de 750.000 i den arbejdsdygtige alder uden for arbejdsmarkedet i job. Sygefraværet forventes at falde, og endelig skulle det gerne resultere i, at dem, der er i arbejde, udsætter tilbagetrækningsalderen, lyder det fra LO i vores nordiske naboland.
Herhjemme vil regeringens og Velfærdskommissionen have os til både at arbejde mere og blive længere tid på arbejdsmarkedet.
Men allerede nu arbejder vi i gennemsnit mere end de aftalte 37 timer om ugen, understreger Jens Christian Tonboe, professor ved Institut for Sociologi, Socialt Arbejde og Organisation på Aalborg Universitet.
- Tidsstudier fra Socialforskningsinstituttet viser, at samtidig med at den officielle arbejdstid er faldet, er vores gennemsnitlige arbejdstid steget. I dag arbejder vi mere end for 20 år siden, siger professoren til Arbejderen.
Han peger på undersøgelser, der viser, at danske lønmodtagere ikke er være villige til at gå ned i arbejdstid, hvis det samtidig betyder, at de går ned i løn. Internationalt er der også tendenser på, at arbejdstiden bevæger sig op og ikke ned.
- Se bare på Tyskland for tiden, hvor arbejdsgiverne presser på for at få sat arbejdstiden op til 40 timer, vel at mærke uden at skulle betale ekstra for det. Det vil vi også få at se i Danmark, forudser Jens Christian Tonboe
Under alle omstændigheder er der lagt op til debat af arbejdstidskravet på konferencen, der ifølge arrangørerne også vil berøre andre temaer. Det gælder kravet om højere mindsteløn som et af redskaberne mod løndumpning, spørgsmål om styrkelse af retten til efteruddannelsen og højere feriebetaling.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. mar. 2006 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:01

Indland