05 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stor US-kontrakt til Terma

Stor US-kontrakt til Terma

Onsdag, 22. februar, 2006, 00:00:00

- Jo mere Danmark rodes ind i våbenindustrien, jo sværere bliver det at føre en fornuftig udenrigpolitik, siger Villy Søvndal fra SF

Den danske våbenproducent, Terma i Århus har vundet en stor ordre til det amerikanske militær.
Terma skal levere selvbeskyttelsessystemer til en serie nye Boeing-fly til den amerikanske flåde.
- Vi taler om en tocifret millionordre af en ikke ubetydelig størrelse for Terma, fortæller Steen Lynenskjold, der er direktør i Termas AirBorne Systems til Børsen.
- I første omgang er vi med i selve udviklingen af flyet, som skal testes af US Navy i 2009. Når produktionen af flyet går igang omkring 2009 og for alvor i 2013 er der store muligheder for, at vi får flere leverancer af vort system.
Terma er underleverandør til den store amerikanske våbenproducent Northrop Grumman, der igen har kontrakten med Boeing og US Navy.
- Det er første gang, vi skal levere til den amerikanske flåde, kommer det forhåbningsfuldt fra Steen Lynenskjold.
Den nye type af amerikanske militærfly, P-8A, er et langtrækkende militærfly, der kan sættes ind mod u-både og overfladefartøjer. Den er desuden velegnet til efterretnings- og overvågningsopgaver, fortæller Terma-direktøren.
Det er meningen, at det nye fly efterhånden skal erstatte de nuværende P-3-Orion-fly.
Den nye ordre til den amerikanske hær er blot den seneste i rækken af ordrer fra Pentagon, der placeres i Danmark.
Således er antallet af danske firmaer, der indgår kontrakter med det amerikanske militære marked steget fra fem i 1995 til 28 i 2004.
Forrest i feltet ligger Møller-Mærsk, der før jul fik en kæmpekontrakt på at sejle krigsmateriel for US-hæren i Det Indiske Ocean.
- Det er en meget bekymrende udvikling, for jo mere Danmark bliver knyttet til og afhængig af den amerikanske våbenindustri, jo mere vil det påvirke den udenrigspolitik, som Danmark fører, siger Villy Søvndal, der er formand for SF, til Arbejderen.
- Vi ved jo, at USA ser meget på, hvem der opfører sig 'pænt' og bakker deres interesser op globalt, og de artige bliver passende belønnet, siger Søvndal og henviser til Irak-krigen.
I oktober sidste år drog forsvarsminister Søren Gade til USA på officiel eksportfremstød for danske våbenproducenter. Med på turen var blandt andet Terma.
- Der er en positiv stemning på det amerikanske marked, erklærede Søren Gade, og påpegede, at militærindustrien er blevet mere populær i takt med Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan.


Også F.L.Schmidt har lige hentet en stor ordre i USA.
I mandags meddelte koncernen, at den skal bygge verdens største cementfabrik i Missouri.
Kontrakten har en værdi af 1,5 milliarder kroner, og der er flere kontrakter, hvor den kommer fra, vurderer chef for cementkoncernen, Jørgen Huno Rasmussen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. feb. 2006 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:01

Indland