07 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lev stærkt - dø sund

Lev stærkt - dø sund

Torsdag, 09. februar, 2006, 00:00:00

Det er farligt at få for mange vitaminer. Alligevel forbyder EU Danmark at stille krav om, at tilsætning af vitaminer kun må ske, hvis det er til gavn for befolkningen generelt

Trods advarsler fra læger og nationale sundhedsmyndigheder har EU givet grønt lys for at producenter kan tilsætte vitaminer og mineraler i fødevarer.
Kelloggs, Unilever, Becel, Danóne og andre store producenter klappede i hænderne, da EF-domstolen i 2003 forbød Danmark at fortsætte vores forbud mod at tilsætte vitaminer og mineraler i fødevarer.
Resultatet er ikke udeblevet. Industrien har stået i kø for at få godkendt nye mad-opfindelser. I dag findes der ikke mindre end 33 forskellige produkter, der er tilsat vitaminer eller mineraler. Produkterne spænder vidt fra læskedrikke over kiks til margarine.
Dermed er det gået præcis som de danske sundhedsmyndigheder frygtede: Det er de usunde varer, som industrien med et trylleslag forsøger at forvandle til sunde, fordi de nu kan tilsætte vitaminer.

Fra usund til sund
De nye fødevarer, der er 'beriget' med vitaminer og mineraler, skal godkendes fra sag til sag.
- Pludselig findes der 117 forskellige produkter, der alle indeholder vitaminer og mineraler. Desto flere af den slags varer der findes, desto sværere bliver det for forbrugerne at holde styr på, hvor mange vitaminer de spiser i løbet af en dag, advarer Gitte Gross fra Forbrugerrådet overfor Arbejderen.
Det er typisk usunde fødevarer med meget fedt og sukker i, som slik, sodavand, kager og morgenmad, som industrien er interesserede i at tilsætte vitaminer, så får et sundere image. Derfor arbejder EU-systemet på højtryk for at gøre det tilladt at tilsætte vitaminer og mineraler i kager, slik og chips.

Medicin i maden
'Spis masser af margarine, bliv sund og få nedsat dit kolesteroltal!'
Sådan tænker mange danskere garanteret når de ser reklamerne for Becels seneste opfindelse: En kolesterol-nedsættende margarine.
Selvom Danmark hver gang har stemt nej i EU`s ministerråd til at tillade medicin i fødevarer, er vi blevet stemt ned. Derfor findes der i dag den kolesterol-nedsættende medicin, phytosteroler, i yoghurt, mælk, plantemargarine og i rugbrød.
Fra at være et de mest restriktive lande i verden, der kun har tilladt ekstra vitaminer og mineraler som for eksempel jod i maden, på baggrund af en grundig faglig vurdering af, at befolkningen generelt mangler jod, er Danmark nu tvunget til at lade store producenter som Unilever, Nestlé og Kelloggs forvandle usund mad til 'sund' ved at hælde vitaminer og mineraler i.
Forbrugerminister Lars Barfoed indrømmer overfor Arbejderen, at Danmark ikke selv kan bestemme.
'Juridisk er det ikke muligt at forbyde producenten at kalde en juice for multivitaminjuice, så længe den er blevet tilsat ekstra vitaminer, og det hverken er sundhedsfarligt eller vildledende. Min opgave er at sikre, at den enkelte forbruger tydeligt kan se, hvilke fødevarer der er sunde og sikre en høj grad af gennemskuelighed, så forbrugeren har muligheden for at vælge det sunde og fravælge det usunde', skriver Lars Barfoed i en mail til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. feb. 2006 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:01

Indland