Regeringen fremlægger mere end 40 nye forslag til yderligere stramninger af terrorloven. Mere overvågning og aflytning samt betaling af civile agenter.¦
Regeringen ønsker ikke et overvågningssamfund, forsikrede statsministeren i Folketinget i går.
Ikke desto mindre fremlagde hans justitsminister sekunder efter en ny handlingsplan med mere end 40 vidtgående forslag til, hvordan de nuværende terrorlove kan strammes yderligere.
Cirka halvdelen af de i alt 49 oprindelige forslag fra embedsmændene bliver i de kommende par måneder omformuleret til egentlige lovforslag og fremlagt i en ny Terrorpakke II til foråret.
Andre forslag kan indføres rent administrativt, mener regeringen.
Eksempelvis skal Politiets Efterretningstjeneste, PET, kunne forgylde civile agenter, som kommer med oplysninger eller fremprovokerer kriminelle handlinger:
Dette vidtgående skridt kan løses ved blot at udarbejde nye retningslinjer for PET inden udgangen af 2005.
Kun tre af embedsmændenes oprindelige forslag sendes til hjørnespark.
Regeringen har bedt en arbejdsgruppe under Integrationsministeriet overveje, om man overhovedet kan nå frem til en definition af 'demokratifjendtlig adfærd', så udlændinge kan blive smidt ud af Danmark.
Regeringen har desuden bedt sit tv-overvågningsudvalg komme med en vurdering af, om det er i orden at lade kommunerne opsætte overvågningskameraer. Men det betyder ikke, at du kan gå i fred: Regeringen stiller nemlig til foråret lovforslag om, at blandt andet større pladser og trafikknudepunkter skal overvåges.
Ligeledes fastholder regeringen, at politiet fremover skal kunne aflytte en person og ikke et telefonnummer.
Alle tele- og internetselskaber bliver tvunget til at indrette deres elektroniske udstyr, så politiet til enhver tid kan få adgang til oplysninger. Desuden skal de etablere en døgnbetjening som står klar til at servicere PET.
Endelig skal PET kunne kræve at få udleveret personfølsomme oplysninger hos eksempelvis sociale myndigheder eller skattemyndighederne - uden at borgeren, det handler om, nogensinde får det at vide - og uden at vedkommende er sigtet for noget.
- Det er et vigtigt element i PET`s arbejde, at få mulighed for, at indhente oplysninger om en mistænkt hos et socialkontor eller et uddannelsessted. Det er vigtigt for PET
at kunne sammenstykke forskellige oplysninger om en person, der til sidst - som et puslespil - vil danne et billede, fastslår justitsminister Lene Espersen.
- Det er en meget vidtgående udvidelse af overvågningen, som regeringen nu lægger op til. I PROSA håber vi, at kombinationen af tekniske problemer og krænkelsen af almindelige menneskers basale, personlige frihed, vil få regeringen til at tænke sig om en ekstra gang, før forslagene omsættes konkret i lovtekst, opfordrer Peter Ussing fra IT-arbejdernes fagforening PROSA.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278