24 -ÅRS REGLEN
- for ung
Da en herboende dansker blev forelsket, blev gift og fik et barn med en ung thailandsk pige på under 24 år, tænkte han ikke på, at det kunne blive et problem for deres muligheder for at leve sammen i Danmark.
Men da han søgte om at blive ægtefællesammenført med hende, fik han pure afslag.
Brevet dumpede ind af den lille families brevsprække den 17. februar 2005. Udlændingeministeriets begrundelse er, at ansøgeren er under 24 år.
TILKNYTNINGSKRAVET
SAG 2 - mødte hinanden det forkerte sted
En herboende dansk statsborger fra Tyrkiet har boet de sidste 36 år i Danmark, hvor han arbejder som buschauffør. Hans voksne søn, mor og tre søskende bor ligeledes i Danmark. Alligevel mener Udlændingestyrelsen ikke, at han opfylder kravet om at være 'tilknyttet' til Danmark godt nok til at kunne få sin hustru til landet.
Den 17. januar 2005 kom afslaget fra Udlændingestyrelsen. Styrelsen lægger vægt på, at ansøgeren ikke har anden tilknytning end ægteskabet, og at ansøgeren er født og opvoket i Tyrkiet.
Men heller ikke den herboende opfylder kravene: Han har nemlig aldrig taget en uddannelse. Desuden er det et minus, at de to mødte hinanden og blev gift i Tyrkiet.
Det hjælper ikke de to, at hun er startet på danskundervisning og at han er dansk statsborger og har boet i Danmark siden 1969.
SAG 3 - taler sammen på det forkerte sprog
Den unge tyrker på 27 år er født og opvokset i Danmark og blev i 1998 formelt dansk statsborger. Her han arbejdet som salgsassistent i to supermarkeder. Siden 2002 har han været ansat som lagerassistent hos et frugt-cateringfirma. Hans forældre og tre søskende bor alle i Danmark.
Alligevel opfylder han og hans hustru fra Tyrkiet ikke regeringens tilknytningskrav. Hun bor i Tyrkiet og de snakker næsten dagligt i telefon sammen.
Den 1. oktober meddelte Udlændingestyrelsen parret, at de ikke kan bo sammen i Danmark. I
begrundelsen lægges blandt andet vægt på, at de to taler tyrkisk sammen. Desuden mødte de hinanden og blev gift i Tyrkiet og ansøgeren har aldrig været i Danmark. Det trækker også ned, at den unge danske statsborger flere gange har besøgt sin hustru i Tyrkiet. Det ændrer intet, at han er født, opvokset og arbejder i Danmark, hvor han også har sin nærmeste familie.
FORSØRGELSESKRAVET
SAG 16 - fik en arbejdsskade
Da en herboende bosnisk-hercegovinsk statsborger pådrog sig en arbejdsskade, ville han ud på arbejdsmarkedet igen. Derfor tog han i 2004 et taxakørekort. Under uddannelsen modtog han offentlig støtte efter lov om aktiv socialpolitik til sin omskoling.
Det skulle han ikke have gjort:
Da han samme år søger om at blive sammenført med sin kone fra Kosova, som han har boet sammen med i to år og har et fælles barn med, får han afslag. Udlændingestyrelsen henviser til, at den herboende har modtog offentlig hjælp indenfor et år før hans ansøgning om opholdstilladelsen. Det er ingen formildende omstændighed, at hjælpen blev givet til, at taxachaufføren kunne komme igang igen og få sig et nyt arbejde og blive selvforsørgende igen ovenpå sin arbejdsskade.
Hvis de to vil være sammen må de finde sig et andet land. Men de kan heller ikke vende tilbage til hendes hjemland.
Hustruens familie i Kosova vil ikke anerkende ægteskabet, fordi hendes herboende mand er fra Bosnien-Hercegovina. Familien truer datteren med døden, hvis hun vender tilbage. Men Udlændingestyrelsen afviser at der foreligger tilstrækkeligt bevis for, at familien ikke kan tage hjem til hendes land og nyde deres familieliv der.
SAG 17 - torturoffer og førtidspensionist
Tashin er veteran fra kampen mod Saddam Husseins regime. Men det bliver ikke belønnet i Danmark. Han kan ikke få lov til at bo sammen med sin hustru, som også er mor til deres to fælles børn der begge er danske statsborgere.
I Irak blev Tashin gentagne gange udsat for tortur. Han flygter til Danmark. Her anerkendes han som politisk flygtning og får dansk statsborgerskab. Flere lægeerklæringer har erklæret ham uarbejdsdygtig på grund af torturen og hans flugt. Derfor tilkendes han førtidspension.
En lægeerklæring fra et dansk hehandlingscenter for torturofre slår fast, at Tashin lider af 'Post Traumatisk Stress Disorder' og har en depression. Det er højst usikkert om han er i stand til at passe hans to børn, hvis deres mor ikke er der som støtte. Ifølge hans advokat er lignende tilfælde endt med tvangsfjernelse af børnene.
Men det forhindrer ikke Udlændingestyrelsen i at give den lille familie afslag på at blive sammenført med deres hustru/mor. Tashins hustru får 14 dage til at sige farvel. Begrundelserne er mange:
Først opfyldte familien ikke boligkravet, fordi Styrelsen mente, lejligheden var for lille. Da Tashin bragte boligforholdene i orden, begrundede Udlændingestyrelsen i stedet sit afslag med, at han ikke er i stand til at forsørge sin hustru, fordi hans førtidspension vil falde, hvis de flytter sammen.
SAG 18 - for fattig til udenlandsk kærlighed.
Herboende M på 61 år er
født og opvokset i Danmark og har dansk statsborgerskab. Han har arbejdet som ambulancefører, indtil han blev førtidspensionist.
I sommeren 2003 blev han forelsket i en kvinde fra Ukraine og de to blev gift i slutningen af 2003. Hun får et turistvisum, og de flytter sammen til Danmark. Her søger de om at blive ægtefællesammenført, så hun kan få opholdholdstilladelse.
28. september kommer svaret fra Udlændingestyrelsen: Da den pensionerede ambulancefører bliver gift, går han samtidig 2500 kroner ned i pensionsydelse. Dermed mangler han 937 kroner i månedlig indtægt for at kunne opfylde forsørgelseskravet.
SAG 20 - blev forelsket et år for tidligt
Herboende K kom til Danmark, da hun var en måned gammel. I 1999 bliver hun gift med en udlænding og føder i 2001 deres fælles barn. Samtidig får hun en depression, og modtager frem til december 2003 kontanthjælp, fordi hun er uarbejdsdygtig. Herefter bliver hun selvforsørgende og søger om at blive ægtefællesammenført med sin mand. Udlændingestyrelsen giver i marts 2004 afslag med den begrundelse, at den herboende har modtaget sociale ydelser inden for et år fra indgivelsen af hendes ansøgning.
FLYGTNINGE
SAG 35 - Tag til Belgien
Da den herboende M på 25 år søgte om opholdstilladelse til sin hustru, fik de svaret: Tag til Belgien!
De to har kendt hinanden siden de var henholdsvis 14 og 16 år, og var kærester i deres hjemland, Afghanistan.
Den herboende flygtede fra Afghanistan til Danmark i 2002, hvor han fik opholdstilladelse. Hans kæreste flygtede til Belgien hvor hun fik opholdstilladelse. Herfra kom hun til Danmark, hvor parret sammen fik et barn.
Udlændingestyrelsen vurderer, at den unge mand risikerer forfølgelse, hvis han vender tilbage til Afghanistan. Alligevel giver styrelsen de to afslag på at blive sammenført i Danmark.
Integrationsministeriet stadfæster senere dommen over de to. Ministeriet opfordrer de to til at udøve deres ret til et familieliv i Belgien, hvor hun har opholdstilladelse.
SAG 38 - Tag trygt hjem
En armensk kvinde kom til Danmark som flygtning i 1999 sammen med sin familie.
Her bliver hun forelsket og gift med en ikke-dansk statsborger. De får et fælles barn og søger om, at han kan få lov til at blive i Danmark. så de kan bygge en familie. Selvom hendes nærmeste familie bor i Danmark lyder beskeden fra Udlændingestyrelsen:Afslag! Du risikerer ingen forfølgelse ved at vende tilbage.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278