Siden foråret 2004 er antallet af vikarer steget med 20 procent. Det betyder en svækkelse af arbejdspladserne mener 3F Transport i Århus.
Siden 2004 er det samlede antal af vikarer steget med 20 procent eller hvad der svare til 2.000 fuldtidsstillinger. Samlet bliver der brugt vikarer til hvad der svarer til 12.000 fuldtidsansatte, lyder vurderingerne fra branchen.
Det er bestemt ikke en udvikling, som faglig sekretær i 3F Transport, Logistik og Byg, Jan Sylvest Andersen, klapper i hænderne af. Tvært imod arbejder fagforeningen for at lægge hindringer i vejen for udbredelsen af vikarbureauer.
- Vikarer er med til at svække vores arbejdspladser. Vikarerne er ikke med til at hæve lønningerne eller at kæmpe for overenskomsten. Vi arbejder for, at der lønmæssigt ikke skal være forskel på et firmas brug af vikarer eller en fastansat, siger Jan Sylvest til Arbejderen.
3F Transport, Logistik og Byg har overenskomst med alle bureauer, der arbejder sammen med fagforeningens medlemmer. Selv om vikarer er omfattet af en overenskomst, er der imidlertid mange, der bliver snydt for op mod 20 procent af deres tilgodehavende, for eksempel løn under sygdom, søgnehelligdagsbetaling og pensionsindbetaling.
Det er helt afgørende, at tillids- og sikkerhedsrepræsentanterne på den enkelte arbejdsplads får mere indflydelse på, hvor mange vikarer firmaet bruger, påpeger Knud Aage Rasmussen, næstformand for 3F Transport, Logistik og Byg.
Det er forkastelig at se virksomheder bruge vikarer samtidig med at der fyres folk, mener Knud Aage Rasmussen, som slår til lyd for et loft for vikarer på hver enkelt virksomhed. Overenskomst hindrer nemlig ikke fyring af de fastansatte.
For virksomhederne er gevinsten klar. Ved sygdom kommer der bare en ny og vikaren begynder hvert nyt job uden eventuelle anciennitetsbetaling.
HK har i modsætning til 3F ingen problemer med at acceptere brug af vikarer.
- Vores arbejdsmarked har brug for vikarer. Men udviklingen er ikke uden problemer, for vikarernes løn og arbejdsforhold er langt ringere end de fastansattes, siger Carlo Søndergaard, faglig leder i HK, til Børsen.
HK har kendskab til 299 vikarbureauroer i Danmark. Men fagforeningen har kun overenskomst med 90, der tilsammen udgør tre fjerdedele af arbejdsmarkedet, vurderer Carlo Søndergaard.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278