Vandværkerne advarer kommunerne mod at basere deres drikkevandsforsyning på at rense forurenet grundvand kunstigt
- Vi skal først og fremmest holde fokus på at sikre grundvandsressourcerne mod forurening. Kulfiltre og andre rensemetoder kan ikke give tilstrækkelig sikkerhed mod de titusindvis af stoffer, som vi omgås i det moderne samfund - og som vi for en stor dels vedkommende ikke kender tilbundsgående. Der er ingen sikkerhed for at få det hele med, når forurenet grundvand skal renses. Og der er ingen grænser for hvilke forureningskilder, vi kan forestille os i fremtiden. Derfor handler det om at beskytte selve ressourcen: Det rene grundvand.
Sådan lyder opfordringen fra formanden for Dansk Vand- og Spildevandsforening (DANVA), Carl-Emil Larsen.
Hidtil har den danske drikkevandsforsyning været baseret på rent grundvand. Men med den nye kommunalreform får kommunerne fra år 2007 frie hænder til at bestemme, om de vil rense forurenet vand med eksempelvis aktivt kul - frem for at sikre rent grundvand som stort set kan pumpes op og leveres til forbrugerne. Det er en farlig udvikling, advarer DANVA.
- Det kan være nødvendigt på kort sigt at rense vandet, hvis der er akut BAM-forurening (et restprodukt fra sprøjtegift der er mistænkt for at være kræftfremkaldende, red.). Men det er vigtigt at fremtidssikre drikkevandsforsyningen ved at fokusere på at undgå forurening, fortsætter Carl-Emil Larsen.
Skal man tro professor i vandforsyning Erik Arvin fra Danmarks Tekniske Universitet, vil en lang række vandværker benytte sig af muligheden for rense grundvandet kunstigt.
Den tror vandværkernes forening ikke på.
- Vandværkerne vil levere den bedst mulige vare, og til det vil vandværksbestyrerne helst anvende den bedste råvare - rent grundvand. grundvandsbeskyttelse. Det er også det billigste på lang sigt, konstaterer DANVA`s formand.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278