21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Boligfesten snart slut

Boligfesten snart slut

Torsdag, 07. juli, 2005, 00:00:00

Hvis prisboblen på boligmarkedet slår om i et prisfald, vil resultatet blive tvangssalg og fallerede familier. Danske boligejers gæld er nemlig eksploderet.

Festen på boligmarkedet begynder at nærme sig sin afslutning.
Det vurderer Sydbank i en ny analyse af det danske boligmarked:
- Strukturelt er det kritisk, at vi fra et meget højt prisniveau de seneste fire kvartaler har set en yderligere acceleration af boligpriserne, det får advarselslamperne til at blinke og er et klassisk tegn på, at boligpriserne måske er ved at nå toppen, siger Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank til Jyllands-Posten.
Han vurderer, at boligprisernes himmelflugt vil vende i løbet af 2006, og tør ikke afvise et direkte prisfald.
I Storbritannien, Irland, Spanien og USA er boligmarkederne endnu mere overophedede og spekulative end det danske. Udviklingen er drevet af den historisk lave rente og af de nye afdragsfrie lån og flexlån, som ikke kun er et dansk fænomen.
For nylig advarede Alan Greenspan, der er direktør for den amerikanske nationalbank, utvetydigt mod denne udvikling:
- Det tilsyneladende frådende boligmarked( i USA, red.) er væltet over i realkreditmarkedet. Den dramatiske stigning i afdragsfrie lån, såvel som introduktionen af mere eller mindre eksotiske former for variabelt forrentede lån er en udvikling, der skaber bekymring, sagde han i en tale til den økonomiske komite under kongressen.
- Sådanne instrumenter har helt sikkert deres rette anvendelse, men i det omfang, at visse husholdninger anvender disse instrumenter til at købe et hus, de ellers ikke ville have råd til, bidrager det til at øge presset på boligmarkedet.
Alan Greenspans beskrivelse af det amerikanske boligmarked er på mange måder også en præcis beskrivelse af det danske boligmarked. På et år er boligpriserne i USA steget med 12,2 procent. I Danmark var det tilsvarende tal 11,7 procent. Det er den største stigningstakt i syv år.
Det springende punkt er, hvordan den prisboble, der er på boligmarkedet lige nu, vil briste: Vil det ske stille og roligt over en periode, så tvangssalg og konkurser undgås ? Eller vil det ske i form af drastiske prisfald?
Jacob Graven fra Sydbank sætter sin lid til det rolige scenarium:
- Vi tror ikke umiddelbart på skrækscenariet om, at det er en boble, der brister, og at vi vil set et dramatisk fald i boligpriserne, hvilket også vil være katastrofalt for dansk økonomi, siger han.
Et egentlig prisfald kan dog hurtigt blive en realitet. Det vil ske, hvis renten stiger blot et par procentpoint, vurderer eksperterne.
De nye rentetilpasningslån, der i dag udgør omkring halvdelen af alle boliglån, har nemlig betydet, at boliggælden er blevet meget rentefølsom.
Danskerne har i de sidste år forøget deres gæld i huset markant. Således var en gennemsnitlig boligejers gæld i huset i 1996 halvanden gange så stor som familiens årsindtægt. I dag er den dobbelt så stor, altså 200 procent af den årlige indkomst. Det viser tal fra Bank of International Settlement, der er en slags fællesbank for verdens nationalbanker. I EU som helhed udgør boliggælden kun 115 procent af årsindkomsten.
En så kraftig stigning i boliggælden er kun gangbar, i kraft af de store stigninger i ejendommenes markedsværdi. Derfor vil et egentligt prisfald ramme hårdt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. jul. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland