19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Et nyt program er det vigtigste

Et nyt program er det vigtigste

Lørdag, 28. maj, 2005, 00:00:00

- Den vigtigste opgave nu, er at udarbejde et principprogram for det nye kommunistiske parti, siger Jørgen Petersen. DKP/ML foreslår, at der nedsættes en fælles arbejdsgruppe.

- Efter vores landsmøde og KPiD`s kongres er der nu mulighed for, at vores to partier kan lave en aftale om at intensivere enhedsprocessen og direkte sætte kurs mod en stiftelse af et nyt kommunistisk parti, siger Jørgen Petersen, formand for DKP/ML, til Arbejderen.
Det er baggrunden for, at DKP/ML`s landsledelse netop har besluttet at sende et forslag til 'kommissorium for en fælles programarbejdsgruppe' til KPiD.
- Efter vores opfattelse er den vigtigste opgave nu at tage fat på udarbejdelsen af et principprogram. Konkret foreslår vi, at de to landsledelser nedsætter en fælles arbejdsgruppe, siger Jørgen Petersen og fortsætter:
- Vi har udarbejdet et forslag til kommissorium, hvor vi foreslår at arbejdsgruppen kommer til at bestå af to repræsentanter fra hvert parti og at arbejdsgruppen skal tage udgangspunkt i de tre 'enighedspapirer' om strategi, klasseanalyse og det kommunistiske parti, der blev fremlagt af den første arbejdsgruppe i november 2004. Disse tre papirer skal være hovedafsættet for programmet, der også må indeholde en kortfattet beskrivelse af det socialistiske mål. Også det betragter vi som helt uproblematisk, da der på dette punkt er stor enighed mellem vores partier. Derfor er det vores vurdering, at en programarbejdsgruppe kan afslutte sit arbejde inden udgangen af 2005, siger Jørgen Petersen optimistisk.

Internationale kontakter
Udover et forslag til kommissorium for en fælles programarbejdsgruppe har Landsledelsen også udarbejdet to dokumenter: Det nye kommunistiske partis internationale kontakter og Det nye kommunistiske partis forhold til sin egen bevægelses historie. Disse dokumenter er udarbejdet på baggrund af beslutningerne fra DKP/ML`s landsmøde.
- Vi siger i udtalelsen fra landsmødet, at vores to landsledelser inden en fælles partistiftelse skal afklare 'efter hvilke principper det nye kommunistiske parti skal arbejde i forhold til den internationale kommunistiske bevægelse', forklarer Jørgen Petersen.
- Vi har nu i landsledelsen lavet et udkast til disse principper, som det er vigtigt at få afklaret. Diskussionen om udviklingen i den internationale kommunistiske bevægelse foregår ikke kun i Danmark, men er en omfattende diskussion i hele bevægelse. Og den er langt fra afsluttet. Også her er det vores opfattelse, at der i virkeligheden er en høj grad af enighed.
'Et nyt kommunistiske parti må søge dialog og forbindelse med alle kommunistiske partier på grundlag af gensidig respekt og ikke-indblanding i hinandens interne forhold. I lande, hvor der er to eller flere partier, kan det have forbindelse med mere end et parti,' står der blandt andet i udkastet fra DKP/ML.
- Vi mener i princippet, at det nye kommunistiske parti kan have forbindelser til alle kommunistiske partier, men at det naturligvis må udvikle de tætteste forbindelser til de partier, som vi deler flest synspunkter med, og som bygger på marxismen-leninismen, siger Jørgen Petersen.

Den kommunistiske bevægelses historie
I udtalelsen fra DKP/ML`s landsmøde slås det også fast, at det nye parti må afklare, 'på hvilke måde det nye kommunistiske parti skal behandle og vurdere den kommunistiske bevægelses historie.'
I det udkast, som nu er fremlagt fra landsledelsen, står der blandt andet:
'Det nye kommunistiske parti må vedkende sig sin historiske arv og vise respekt for den danske og internationale kommunistiske bevægelses historie fra Marx og Engels` tid og frem til i dag. Bevægelsens fortid udgør en uhyre rigdom af positive og negative erfaringer, der må studeres, tilegnes og bruges fremadrettet for at styrke socialismens sag.'
- Vi er ikke blinde for, at der kan være uafklaretheder eller endog uenigheder i forhold til historien, netop fordi vi kommer fra hver sin strømning. Men efter vores opfattelse er ingen af disse spørgsmål af en sådan karakter, at det kan retfærdiggøre, at en partistiftelse udskydes. Diskussionerne om vores fælles historie må fortsætte efter en partistiftelse. Det afgørende er at aftale, under hvilke rammer det skal foregå. Vi forsøger at komme med vores udspil, og håber at de kan være med til at målrette enhedsprocessen, slutter Jørgen Petersen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. maj. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland