25 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagbevægelsens store udfordring

Fagbevægelsens store udfordring

Lørdag, 30. april, 2005, 00:00:00

Det er kun fagbevægelsen selv, der gennem organisering og tegning af overenskomster kan sikre, at østudvidelsen ikke undergraver det danske aftalesystem, mener de to 3F-konsulenter, der er sat på opgaven med at kulegrave problemerne.

I disse dage er det et år siden, at en række østeuropæiske lande blev indlemmet i EU. Den såkaldte østaftale, indgået at seks partier i Folketinget, skulle sikre mod løntrykkeri ved at arbejdsgivere henter billig arbejdskraft i de nye EU-lande. Men aftalen er begrænset til fem, højst syv år. Og det forløbne år har afsløret store huller i aftalen.
Problemerne er så store, at fagbevægelsens største opgave i det næste årti bliver at sikre, at udvidelsen af EU mod øst ikke fører til undergravning af overenskomster og lønninger i Danmark, mener 3F`s to nye konsulenter på området.
Kurt Hedemand og Jacob Scavenius har et stort stykke arbejde foran sig. Et arbejde, som helst skal ende med at 3F`s fagforeningsfolk og tillidsfolk er klædt på til at tackle de problemer, som udnyttelsen af billig arbejdskraft fra Østeuropa har skabt og vil skabe i de kommende år.
De er sat på opgaven med at kortlægge problemerne, og foreslå hvordan de kan løses. Det har de et år til. De har erfaringer med i bagagen som henholdsvis aktivitetskonsulent i SiD Fyn gennem ti år, og næstformand i Murersvendenes Fagforening i København.
- Og så trækker vi selvfølgelig på det store arbejde, Bygge-, Anlægs- og Trækartellet allerede har lavet på det her område, siger Jacob Scavenius.

Manual til tillidsfolk
- Vores opgave er at få lavet nogle værktøjer, herunder en manual eller drejebog, som kan bruges af forbundets tillidsfolk. Vi forestiller os også en hjemmeside, hvor man kan gå ind og hente alle de nødvendige informationer og hjælperedskaber, forklarer Jacob Scavenius.
Kurt Hedemand nikker.
- Det helt klart afgørende er organisering og overenskomstdækning. Det her kan ikke klares med lovfæstet mindsteløn, sådan som de snakker om i Tyskland. Det har jo vist sig, at mindstelønnen i de brancher, der har problemerne, nærmest er blevet lig med normallønnen. Så det er absolut ikke løsningen.
Jacob Scavenius er enig i, at en lav lovfæstet mindsteløn ikke er vejen frem. Men han understreger, at spørgsmålet om mindstelønnen har fået en helt ny betydning.
- Det blive meget vigtigt ved de næste overenskomstforhandlinger at se på mindstelønnen på minimallønsområdet. Os i byggebranchen har jo nærmest trukket på skuldrene af mindstelønssatserne. Dem er der jo alligevel ingen, der arbejder på. Men nu bliver de pludselig vigtige! Sådan som politikernes øst-aftale er skruet sammen, skal der bare gives løn 'efter gældende overenskomst'. Slår det igennem, kan det give store problemer. Så der skal handles hurtigt.
- Ja, det lægger et pres på hele branchen. Og hvis først en stor entreprenørvirksomhed begynder at aflønne efter laveste sats, så har vi et problem, tilføjer Kurt Hedemand.

vågne medlemmer
- Det kræver at vores medlemmer ude på arbejdspladserne er meget årvågne. Det er vigtigt de forstår, at det her er ikke noget, der kan klares fra et fagforeningskontor, understreger Kurt Hedemand.
- Minimallønssystemet vil komme under pres. Og det fagretlige system er ikke gearet til folk, der ikke kender til det. Så alle, og især tillidsfolkene, skal være meget opmærksomme.
- Og så skal vi huske, at tegning af en overenskomst kun er første halvleg. Anden halvleg er at sikre, at den bliver overholdt, siger Jacob Scavenius.
De to konsulenter peger også på den fare, EU-kommissionens forslag til servicedirektiv udgør. Selv med de ændringer, der er foreslået i EU-Parlamentet, vil det betyde et yderligere pres på det danske aftalesystem. Det vil nemlig være sådan, at hvis et firma blot er godkendt i ét EU-land, er det automatisk godkendt til at operere i alle EU-lande. Og servicedirektivet er ikke taget af bordet, understreger de.
- Servicedirektivet er sendt til hjørnespark. Men hvis man har lidt forstand på fodbold, ved man også at på et tidspunkt sender ethvert hjørnespark bolden ind mod mål, fortsætter Jacob Scavenius i fodboldsproget.
I øjeblikket er Kurt Hedemand og Jacob Scavenius ved at få styr på de indsamlede erfaringer i forbundet. Både positive og negative.
- I Nordjylland og i Esbjerg har de gode erfaringer med et tæt samarbejde mellem fagbevægelse og myndigheder. Selvom fagbevægelsens første opgaver er at organisere og tegne overenskomster, er det også afgørende med tæt samarbejde med politi, ToldSkat og de regionale arbejdsmarkedsråd om at komme misbrug af illegal arbejdskraft til livs. Ellers bliver det en uoverkommelig opgave, siger Kurt Hedemand.

Se på virkeligheden
Også arbejdsgiverorganisationerne kunne gøre langt mere, mener de to konsulenter.
- Tag landbruget, hvor der arbejder 1500 østeuropæiske 'praktikanter', mange med at pakke pyntegrønt op til jul. For at være praktikant skal man være i gang med en landbrugsuddannelse i hjemlandet. Men vi har fundet ud af, at landbrugsorganisationerne, som administrerer praktikantordningerne, ikke kræver papirer på, at de virkelig er det. Her er det ræven, der vogter gæs. Og det er vel også lidt underligt, at landbrugspraktikanter fra de baltiske lande kommer til Danmark for at lære at pakke pyntegrønt som led i deres uddannelse - når der slet ikke er nogen produktion af pyntegrønt i Baltikum. Den 'praktik' har kun at gøre med at spare lønudgifter.
Jacob Scavenius og Kurt Hedemand var i mandags med på en konference, som blev afholdt i forbindelse med étåret for østudvidelsen. Her fik de at vide af beskæftigelsesministeren og flere af de fremmødte politikere, at der ikke er noget problem.
- Det er fordi de kikker i papirerne og ikke på den virkelige verden, mener de to konsulenter Problemet er ikke dem der kommer og søger arbejde efter østaftalens regler. Men de arbejdsgivere, der misbruger udstationeringsdirektivet til at importere hele sjak af lavtlønnede arbejdere fra østlandene, siger Kurt Hedemand.

Vi er eneste løsning
I øjeblikket venter de spændt på retssystemets afgørelser i de sager , der er rejst om misbrug af udstationeringsdirektivet.
- Vi er ved at samle beviserne sammen på hvor omfattende det misbrug er. Hvis vi kan få nogle retskendelser, vil det være med til at sætte fokus på problemet. Men vi ved selvfølgelig godt, at sådan en som Anders Moesgaard med polakkerne inde i Ny Kongensgade straks vil gå videre til EF-domstolen. Og når vi samtidig tænker på, at østaftalen udløber om fire år, så er der simpelt hen ikke noget alternativ til fagbevægelsen - til at gå ud og organisere og få tegnet overenskomster. Vi er den eneste løsning, og det er vigtigt at vi gør os det klart, både blandt fagbevægelsens ledere og ude på arbejdspladserne, siger Jacob Scavenius.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. apr. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland