24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

- Lad os få rigtige job

- Lad os få rigtige job

Fredag, 01. april, 2005, 00:00:00

I stedet for at lave regulære job om til løntilskudsjob, skal det gå den anden vej, mener arbejdsløse fra Silkeborg. - Det er ligesom om de bygger en pyramide man skal kravle op ad. Og så sender de en på rutchetur ned ad den igen, gang på gang.

Jordan Pavolovic har efter mange år i arbejde, heraf de fleste på tekstilfabrikken Trevira, nu gået arbejdsløs i et år. Han er sammen med en flok andre arbejdsløse fra 3F i Silkeborg taget hele vejen til hovedstaden for at fortælle Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, at job med tilskud på det offentlige arbejdsmarked i>ikke er vejen frem til et ordinært job - tværtimod. Det er vejen ud af dagpengesystemet.
- Jeg har også været på kurser. Og det er godt med uddannelse, men det skal også have et formål. Når der ikke er udsigt til at det fører til arbejde, hvordan skal jeg så kunne tage det seriøst? spørger Jordan.
Et par andre fra delegationen har også givet sig tid til en snak med Arbejderens udsendte. Vi sidder en sen onsdag i 3F's forbundshus i København, hvor silkeborgenserne netop har haft møde med Gitte Hess, viceforretningsfører i 3F's A-kasse.
Det blev aldrig til noget med det foretræde for Arbejdsmarkedsudvalget. Et åbent samråd med beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen om østarbejdere og EU's udstationeringsdirektiv gjorde, at mødet med udvalget blev rykket frem - men det sket med så kort varsel, at rejseplanerne ikke kunne ændres. De arbejdsløse har måttet nøjes med at fremlægge deres erfaringer for Socialdemokratiets Bjarne Laustsen og Enhedslistens Frank Aaen.
Og nu for Arbejderen og avisens læsere.

Fra Jobtræning til bistand
De øvrige nikker samstemmende til Jordans frustration. Blandt dem er Jørn Märcher, der fykder 57 år her i april. Han er uddannet møbelsnedker, men har også blandt andet arbejdet som murerarbejdsmand, før en arbejdsulykke med knæet gjorde ham arbejdsløs på nu tredje år.
- Folk i min alder jages rundt i udsigtsløs aktivering. Jeg har været ansat med løntilskud i et halvt år som pedel. De ville godt forlænge min ansættelse - men kun hvis det var med løntilskud, der var ikke noget fast job. De vil godt bruge gratis arbejdskraft, men ikke når der skal betales for den, forklarer Jørn Märcher
Tove Kallesøe synes også, at jobtræning med løntilskud ikke ligefrem er det, hun har brug for.'
- Jeg er i træning efter mange års arbejde i blandt andet et elektronikfirma, i Legoland, og dertil flere års arbejde i Grønland. Det jeg har brug for, er et regulært arbejde.
Jørgen Møller Christensen, uddannet kommis, og med 11 års arbejde ved Carlsberg, har nu gået arbejdsløs i halvandet år.
- Vi føler virksomhederne tager r.... på os. Da jeg for nogle år siden var i aktivering, røg jeg på bistand lige før jul. Man optjener jo ikke ret til dagpenge, når man er i job med løntilskud«, føjer han til.
Med sig har de arbejdsløse fra Silkeborg deres formand Christian Juhl, samt to ansatte ved fagforeningen: Eva Borg, der har med kurser og aktivering at gøre, og Hanne Hansen, der blandt andet følger op på hvordan det går med de af fagforeningens medlemmer, der kommer i offentlige løntilskudsjob.

Billig arbejdskraft
Ordinært arbejde burde være topprioritet, derefter servicejob, så uddannelse - og løntilskud som sidste mulighed, mener Eva Borg, som også peger på den store forskel der er på offentlige og private løntilskudsjob.
- I det private er det 70 procent der kommer i ordinært arbejde. I det offentlige kun 1-2 procent. Det offentlige bruger løntilskudsjob til at skære ned på service-budgetterne ved hjælp af billig arbejdskraft - eller næsten gratis arbejdskraft, for tilskuddet udgør op mod 110 kroner for tilskudsjob i den offentlige sektor. Ifølge lovgivningen må man ikke forlænge uden udsigt til et ordinært job - men det sker alligevel tit, forklarer Eva.
Hanne, tilføjer, at en årsag til, at så mange kommer i løntilskudsjob i det offentlige, også er, at arbejdsformidlingerne nærmest råder over job i det offentlige.
- Et området hvor det er fornuftigt at anvende løntilskud, er i plejesektoren, hvor mange ellers springer fra efter kort tid. Her kan det være en god ide lige at prøve jobbet først. Men udsigten til ordinært job er simpelt hen ikke til stede for langt størsteparten af dem i løntilskudsjob, siger Hanne Hansen.
Ifølge fagforeningsformand Christian Juhl er en sjettedel af afdelingens 3600 aktive medlemmer i dag uden arbejde, efter mange virksomhedslukninger i området. Det er ikke tilskudsjob, der får dem i arbejde, understreger formanden for 3F Silkeborg.
Men i forbindelse med den gradvise udlicitering af AF har vi overtaget noget af AF-arbejdet. Vi kender vores medlemmer, og her kan vi sørge for at de får relevante tilbud, når der er en ledig arbejdsplads. Mange rejser langt for at få job, helt til Djusland, og til trekantsområdet. Det er jo ikke, fordi folk prøver at smyge sig uden om, forklarer Christian Juhl.

Værre med strukturreform
Viceforretningsfører Gitte Hess understreger at erfaringerne med AF generelt er gode.
- Det er regeringens nedskæringer på AF vi ikke kan lide. De er i høj grad også skyld i at lovens intentioner ikke bliver overholdt. At tilskudsjob har grebet så meget om sig i kommunerne, skyldes også at der er presset økonomisk af regeringens politik. Her ser vi at arbejdsløse bliver presset ud i meningsløs aktivering uden udsigt til fast job. Det gælder også for kontanthjælpsmodtagerne, som Claus Hjort Frederiksen slet ikke omtaler, når han snakker om at gribe ind over for misbrug af løntilskudsordningen, siger Gitte Hess.
Gitte Hess mener ikke, at beskæftigelsesminsterens bebudede opstramninger vil løse problemet.
- Nu får vi en strukturreform, med oprettelse af A-, B- og C-centre i kommunerne, som nu skal til at stå for den fælles vejledning af både kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere. Jeg er bange for, at strukturreformen vil betyde endu ringere service. Kommunerne har jo ikke hidtil vist at de kan skaffe folk i arbejde - tværtimod. Her har AF-systemet som sådan været meget bedre, det viser statistikkerne også. Vi er ikke i fagbevægelsen utilfredse med AF-systemet som sådan - men derimod med de nedskæringer og beskæringer på området, som regeringen har gennemført. Vi mener, at beskæftigelsespolitikken skal forankres på landsplan, ellers kan der ikke opnås den fornødne fleksibilitet, siger Gitte Hess.
3F's viceforretningsfører i a-kassen mener også, der er brug for forebyggelse i form af uddannelse til dem der er i arbejde. Det kan samtidig også give de arbejdsløse en ekstra chance.
- Tag Novo som eksempel. Her tager de arbejdsløse ind i en måned eller halvanden, til erstatning for de medarbejdere de sender på kursus. Og nogle af dem bliver hængende, fordi det viser sig at de kan bruges et eller andet sted. Også det offentlige kunne godt tage sådanne initiativer, i stedet for hele tiden at spare og spare på omsorgsarbejdet. Og samtidig konvertere de mange tilskudsjob til ordinær beskæftigelse - sådan som de var førhen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. apr. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:07

Indland