Hvis Helle Thorning-Schmidt bliver ny S-formand, vil efterlønsordningen blive aftrappet efter næste folketingsvalg
Det er 'interessant læsning' at skatteministeren i et svar til skatteudvalget regner med besparelse for statskassen på 12 milliarder kroner og en forøgelse af arbejdsstyrken med 90.000 personer, hvis efterlønnen afskaffes for dem, der i dag er under 40 år.
@Det mener den ene af de to kandidater til formandsposten i Socialdemokratiet, Helle Thorning-Schmidt. Og det samme gør regeringspartiernes og de Radikales finans- og skatteordførere.
Hvis Helle Thorning-Schmidts linie tegner Socialdemokratiet fremover, vil der dermed være flertal for at aftrappe efterlønnen.
Det vil dog tidligst kunne ske efter næste folketingsvalg, ifølge en aftale indgået mellem regeringspartierne og Socialdemokratiet op til det seneste folketingsvalg, som forpligter partierne forpligter til at finde brede flertal bag større reformer.
Helle Thorning-Schmidt vil ikke være med til det fuldstændigt rene snit. Det skal stadig være muligt for nedslidte at komme på efterløn, understreger hun.
Det afholder dog ikke Venstres finansordfører, Peter Christensen, fra at håbe på et bredt forlig om blandt andet efterløn op til næste folketingsvalg.
- Vi har den holdning, at der er behov for nogle reformer. Og vi synes det er vigtigt, hvis vi kan nå til en bred politisk enighed omkring de reformer, så vi kan lægge dem frem før et folketingsvalg, siger Peter Christensen til DR's Radioavis.
Det er Jens Peter Vernersen (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, der har stillet spørgsmålene til skatteministeren, efter at ministeren til en avis havde udtalt, at 'det er en forudsætning for skattelettelser, at der kommer strukturforandringer.' Ud over efterlønnen har Jens Peter Vernersen også spurgt om - og fået svar på - hvor meget råderum der vil være til skattelettelser, hvis de ældre fremover selv skal betale for hjemmehjælpen, hvis de arbejdsløse kun kan få dagpenge i to et halvt år, og hvis folkepensionen afskaffes for de pensionister, der på grund af andre indtægter kun modtager folkepensionens grundbeløb.
- Jeg vil gerne vise, at det kan være hér, regeringen vil gå ind og lave strukturforandringer. At han (Fogh, Red) virkelig vil lave et angreb på vores velfærdssamfund, siger Jens Peter Vernersen.
Skatteministeren selv er ude at rejse. Men fra skatteministeriet understreges det, at besvarelserne ikke er udtryk for regeringens konkrete planer på området. Det fremgår dog af besvarelsen ,at regeringen har tænkt sig at udarbejde en flerårig plan, der skal skaffe råderum til yderligere skattelettelser.
Det sparer statskassen årligt, hvis :
Pensionister selv skal betale for hjemmehjælp: ca. 3,75 mia. kr.
Efterlønnen afskaffes for personer, der i dag er under 40 år: ca. 12 mia. kr.
Dagpengeperioden nedsættes fra fire til to et halvt år: godt 4 mia. kr.
De rigeste pensionister ikke skal have folkepension: godt 4 mia. kr.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278