23 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bondo advarer mod centralisme

Bondo advarer mod centralisme

Fredag, 11. marts, 2005, 00:00:00

Kommunerne vil have mere styr på skolerne. Danmarks Lærerforening advarer mod central styring af folkeskolen.

Kommunalbestyrelserne skal opstille mål for, hvor dygtige eleverne skal være til at læse, skrive og regne på bestemte klassetrin og for skolernes brug af test.
Det er et par af de forslag, som Kommunernes Landsforening, KL, præsenterer i en ny handlingsplan for folkeskolen.
- Det er vigtigt at tage folkeskolens problemer alvorligt og opstille klare mål og strategier for, hvordan der kan ske forbedringer. Og det er vigtigt, at det sker i kommunalt regi. Det er en vildfarelse at tro, at øget statslig styring og kontrol er løsningen, siger Bjørn Dahl, formand for kommuneforeningens Børne- og Kulturudvalg.
KL'’s handlingsplan har til formål at rette op på de problemer i folkeskolen, som blandt andet PISA-undersøgelserne har peget på, forklarer KL. Planens formål er at sikre, at eleverne i den danske folkeskole opnår tilstrækkelige kompetencer, såvel fagligt som socialt.
Handlingsplanen får en blandet modtagelse i Danmarks Lærerforening. Formand Anders Bondo Christensen synes, at handlingsplanen visse steder smager for meget af centralisme, også selvom KL advarer mod øget centralisme på folkeskoleområdet.
- Det er meget vigtigt, at kommunerne ikke falder i den samme grøft som regeringen, der vil centralisere og have nationale test.
Der står flere steder, at det er kommunalbestyrelsen, der skal træffe en række beslutninger, og jeg savner meget, at der også står, at det skal ske i en tæt dialog med skolelederne, lærerne og skolebestyrelserne på den enkelte skole. Hvis man ikke sørger for det, så tror jeg, man får lavet nogle kommunalbestyrelsesbeslutninger, som ikke har den nødvendige genklang ude i skolernes hverdag, siger Anders Bondo Christensen.
Han mener ikke, at kommunalbestyrelserne skal diktere skolerne, hvordan de skal undervise, eller hvordan de skal evaluere undervisningen. Det vil kun føre til frustrationer og modstand i stedet for begejstring og kvalitetsløft.
- Man kan altså ikke sidde langt væk fra skolerne og blot diktere, hvordan hverdagen skal foregå. Det giver ingen mening, for alle skoler, lærere og elever er forskellige, og derfor skal beslutningerne tages på de enkelte skoler, siger Bondo Christensen.
I handlingsplanen kommer KL også ind på kommunernes tilsynspligt. KL har bedt regeringen kigge på kommunalbestyrelsernes tilsynsforpligtelse i henhold til folkeskoleloven. Dels for at sikre at kommunalbestyrelserne bliver mere målrettede i deres tilsyn af folkeskolerne, dels for at undgå at staten overtager tilsynsopgaven fra kommunerne, lyder det i handlingsplanen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. mar. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland