13 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Oppositionen vandt i København

Oppositionen vandt i København

Onsdag, 16. februar, 2005, 00:00:00

Radikale og Enhedslisten fik kanonvalg i København - men ændringer i befolkningssammensætningen og S-krise betød farvel til arbejderflertal.

Modsat resultatet i resten af landet, valgte københavnerne oppositionen ved folketingsvalget. Tilsammen mønstrede de Radikale, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten hele 60,9 procent af stemmerne.
Men valget betød samtidig et farvel til det traditionelle arbejderflertal i hovedstaden. Tilsammen kan Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten kun mønstre 42,8 procent af stemmerne.
- Der har ellers været tradition for at de tre partier tilsammen har haft flertal. For bare ti år siden fik Socialdemokratiet 35-40 procent af stemmerne. Det er slut nu. Det er en udvikling som er foregået ved de sidste ti års EU-, kommunal-, og folketingsvalg, siger Lotte Rørtoft-Madsen, formand for DKP/ML i København, til Arbejderen.
En gennemgang af folketingsvalget i København afslører store udsving i forhold til resten af landet. Mest markant er de Radikales kanonvalg i København. Her gik partiet frem med 7,5 procentpoint og blev andetstørste parti med 18,2 procent af stemmerne.
Lotte Rørtoft-Madsen, er ikke i tvivl om årsagen til de Radikales fremgang.
- De Radikale har formået at skabe en profil af at være et parti med højt til loftet, mangfoldighed og humanistiske værdier. Det er dét folk har stemt på. Mens partiets økonomiske- og velfærdspolitik slet ikke har været fremme i valgkampen. Den er nemlig mindst lige så reaktionær som regeringens.
Især er det interessant, at de Radikale er gået massivt frem i et af landets mest etnisk sammensatte kvarterer, Blågaard på Nørrebro.
- Her er de Radikale det største parti med 22,9 procent af stemmerne. Strammerpartierne Dansk Folkeparti, Venstre og de Konservative ligger langt under deres resultater på landsplan og i resten af København.
Men fremgangen for de Radikale og tilbagegangen for Socialdemokratiet og SF afspejler også at de befolkningsmæssige strukturændinger, som er slået igennem indenfor de seneste ti år, vurderer Københavnsformanden.
- København viger i disse år pladsen som arbejderby, for en by med en stor servicesektor, som omfatter folk der ikke opfatter sig som arbejdere. Det er eksempelvis de nye IT-virksomheder, mode-, og filmbranchen, små selvstændige erhvervsdrivende. Det er denne generelle mangel på pejlemærker og en klar klassemæssig orientering slår også igennem i København. Men det er også udtryk for Socialdemokratiets krise, vurderer Lotte Rørtoft-Madsen.
Enhedslistens kanonvalg - en fremgang på 2,7 procentpoint til 9,3 procent af stemmerne, skyldes Pernille Rosenkrantz-Theils personlige kanonvalg på 11.000 stemmer, samt partiets modstand mod EU og Irak-krigen.
Det bærende regeringsparti, Venstre, måtte nøjes med en tredjeplads i København med 16,4 procent af stemmerne (næsten halvdelen af resultatet på landsplan) - en tilbagegang på 3,4 procentpoint i hovedstaden.
Den ekstra V-tilbagegang i København står for Venstres egen regning.
- Det var en ren afstraffelse fra vælgerne, ovenpå partiets interne splid, mener Lotte Rørtoft-Madsen og henviser til V-partitoppens forsøg på få deres egen kandidat igennem og forhindre en outsider fra at blive valgt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. feb. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland