Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune nøjes ikke bare med at sælge deres el-produktion til DONG - også nettet ud til forbrugerne sælges.
- Det er simpelthen tyveri! Det er el-forbrugerne selv der i årevis har betalt for opbygningen af nettet. Nettet er ikke betalt over skatten, men alene via el-taksterne. Vi tænker ikke over det til daglig. Vi tror kun det er vores el-forbrug, der kommer ud af stikkontakten, som vi betaler for. Men i virkeligheden er det jo også 'guldet', hele ledningsnettet, som vi ejer og har betalt for.
Det siger Rikke Fogh-Møller til Arbejderen. Hun er medlem af Københavns Kommunes Miljø- og forsyningsudvalg for Enhedslisten.
For 4,8 milliarder kroner har København kommune solgt det lokale el-net, som fører el ud til forbrugerne. Nettet er solgt til DONG, som nu også ejer Hernings el-net og NESA's net, der leverer strøm til Nordsjælland, kommunerne i Roskildeområdet og de fleste omegnskommuner. I alt sidder DONG nu på el-nettet til cirka én million forbrugere.
I dag er der strenge regler for, hvor mange penge et el-selskab må opkræve for at lade strømmen passere igennem deres net. Men det beroliger ikke Rikke Fogh-Møller. Hun frygter, at el-selskaberne inden længe vil afpresse politikerne: 'Hvis ikke vi må tjene penge på nettet, kan vi ikke vedligeholde det', vil det lyde i samlet kor fra el-selskaberne, advarer hun.
- Det er et kæmpeproblem, at politikerne sælger selve nettet til DONG. Efterhånden som private el-selskaber overtager flere og flere net, vil de gå sammen om at lægge et hårdt pres på Folketinget. De vil kræve ret til at tjene penge på nettet. Det er jo derfor de har opkøbt det. Der findes kun det ene net - derfor vil el-selskaberne reelt kunne afpresse politikerne. Samfundet har jo ingen andre alternative net, konstaterer Rikke Fogh-Møller.
I Århus sidder hendes partifælle, Søren Egge Rasmussen, i repræsentantskabet og i bestyrelsen af det lokale og stadigvæk forbrugerejede el-selskab, NRGi, der leverer strøm til cirka 140.000 kunder i Århus og det meste af Djursland.
- De fleste el-selskaber har en lang historie. Dele af vores net er opstået som en andelsbevægelse for 80 år siden. Det blev startet af fremsynede borgere og folkevalgte i byerne og af landmænd på landet. Selskaberne blev opbygget af almindelige borgere og nutidens værdier i elsektoren er betalt af private forbrugere, siger Søren Egge Rasmussen.
Mod hans stemme valgte bestyrelsen i NRGi for nylig at sælge sine aktier i el-produktionsselskabet Elsam til DONG.
- Regeringens plan med DONG er at sælge halvdelen. Alt tyder på at det vil være forbrugerejet, privat kapital der dermed vil komme ind i DONG. Det er set i det lys, at jeg ikke kan gå ind for at staten via DONG overtager vores ejerskab af Elsam, siger Søren Egge Rasmussen til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278