Vælgerne belønnede Enhedslistens visioner og konkrete alternativ til det kapitalistiske samfund.
Enhedslisten tager hul på en ny sæson i Folketinget med to ekstra mandater. Det var især byboerne, der gav de rød-grønne på Liste Ø et ordentligt skub fremad. I alt 113.982 stemmer blev det til på landsplan.
I København gik Enhedslisten frem med 2,7 procent. På Vesterbro og Nørrebro er Enhedslisten det tredje største parti. Ved valgstederne på Nørrebro blev der for alvor krydset ved liste Ø: Her fik Enhedslisten 14 procent af samtlige stemmer. Det var i København og Frederiksberg at Enhedslisten fik næsten én tredjedel - eller cirka 32.990 - af samtlige sine stemmer.
Det flotte valg skyldes ikke mindst Pernille Rosenkrantz-Theil, der blev topscorer blandt samtlige partiers personlige stemmer.
- Vi har oplevet en klar 'Pernille-effekt' i hendes kreds. Hun fik næsten 11.000 personlige stemmer og overhalede både Naser Khader og Peter Skaarup. Vi er glade for, at vi har kunnet udbygge vores højborge i brokvartererne trods udskiftningen i befolkningssammensætningen og på trods af de Radikales fremgang, siger Mikkel Warming fra Enhedslisten til Arbejderen.
Han vurderer, at de nye stemmer til Enhedslisten kommer fra unge førstegangsvælgere, fra SF's EU-modstandere og fra socialdemokrater der er frustrerede over, at Socialdemokratiet er blevet et midterparti.
Men det er ikke kun enkeltpersoner, der har bået Enhedslisten frem.
- Enhedslisten har været eneste parti på venstrefløjen som har været systembrydende. Vi er ikke bundet af det eksisterende kapitalistiske samfundssystem. Vi er kommet med klare budskaber: Vores modstand mod regeringen er blevet kombineret med positive budskaber om, hvad vi vil. Vi har fremlagt konkrete alternativer til den borgerlige regering. Det skete eksempelvis med vores velfærdsudspil, hvor vi fremlagde et regnestykke der giver mere hjemmepleje og service og flere job, ved at bruge udgifterne til dagpenge til at skabe rigtige job til en rigtig løn, fortsætter Mikkel Warming.
Også andre byer har taget Enhedslisten til sig. Det gælder eksempelvis Århus hvor listen gik frem med 1,25 procentpoint til i alt 9020 stemmer. I Horsens med 1,3 procentpoint til 1373 stemmer og i Svendborg med 1,4 procentpoint til 1417 stemmer.
På Bornholm fordoblede Enhedslisten sine stemmer og er nu øens fjerdestørste parti med 1206 - 4,4 procent af samtlige stemmer.
- Den store fremgang skyldes, at vi som det eneste parti arbejdede imod det såkaldte færgeforlig (som flyttede afgangen fra København til Køge, red.) Og så har vi på en række andre områder arbejdet på løsninger for Bornholm i Folketinget. Eksempelvis med krav om mere forædling af fødevarer og vores kritik af de absurde aktiveringsordninger for ledige, som vi med en arbejdsløshed på det dobbelte af landsgennemsnittet er tydeligt påvirket af her på Bornholm, siger René Bloch, folketingskandidat for Enhedslisten på Bornholm.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278