I takt med at Arbejdstilsynet screener virksomheder bliver de løst fra BST-pligten. En klar forringelse af arbejdsmiljøet mener faglig sekretær.
Hver anden virksomhed har så meget rod i arbejdsmiljøet, at de kan forvente endnu et besøg fra Arbejdstilsynet. Det er konklusionen efter en måned med den nye arbejdsmiljøreform.
Arbejdstilsynet har siden den nye arbejdsmiljøreform trådte i kraft ved nytår screenet arbejdsmiljøet på 1708 virksomheder. Planen er at screene 25.000 i løbet af 2005.
Den første etape omfatter dels det offentlige område, som for eksempel døgninstitutioner, hjemmeplejen og sygehusene og dels jern- og metalområdet.
En stor del af virksomhederne er udtaget til ekstra tilsyn på grund af manglende lovpligtige arbejdspladsvurderinger, såkaldte APV.
APV skal sikre, at virksomheden systematisk arbejder med at løse og forbedre arbejdsmiljøet på arbejdspladsen. Arbejdet skal planlægges, tilrettelægges og udføres så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.
- Formelt set overholder de ikke loven. Men det betyder også, at der ikke er styr på det praktiske arbejdsmiljø på arbejdspladserne, siger Flemming Hansen, faglig sekretær i 3F murersvendenes fagforening i København, til Arbejderen.
Sekretariatsleder i 3Fs social- og miljøpolitiske sekretariat, Palle Larsen er også bekymret.
- Jeg synes det er voldsomt og dybt problematisk, at så mange virksomheder ikke har orden i det mest elementære. Skriftlige arbejdspladsvurderingen har været et lovkrav lige siden 1998, så det er helt ubegribelig, siger Palle Larsen, sekretariatsleder i 3Fs social- og miljøpolitiske sekretariat, til 3F Fagbladet.
Hovedparten af de virksomheder Arbejdstilsynet screener i 2005 har pligt til at være tilsluttet en bedriftssundhedstjeneste, BST. Efter screeningen løses virksomhederne fra deres BST-forpligtigelse.
Alle virksomheder, der i dag er BST-pligtige, kan se hvornår de vil blive screenet, og dermed hvornår deres BST-pligt ophører. Når virksomheden er blevet screenet vil der gå syv år før Arbejdstilsynet igen interessere sig for den.
Det betyder at virksomheden selv skal stå for det forebyggende arbejde og selv skal finde den rådgivning de har brug for.
Hvis virksomheden vurderer, at de ikke har brug for rådgivning, så har det ingen konsekvens. Der går jo syv år inden Arbejdstilsynet igen kommer på besøg, påpeger Flemming Hansen, der mener at arbejdsmiljøet bliver sorteper.
Der går seks år inden Arbejdstilsynet når til at screene virksomhederne i bygge og anlægssektoren. Målet med den nye arbejdsmiljøreform er at screene samtlige virksomheder over en periode på syv år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278