13 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Valgfolder skaber debat

Valgfolder skaber debat

Onsdag, 09. februar, 2005, 00:00:00

Hvor går offentligt ansattes grænse for at ytre sig om politiske spørgsmål? Det er blevet en diskussion i Århus efter at BUPL har uddelt en valgfolder.

Pædagogernes fagforening i Århus er skyld i, at kommunens udvalg for Sociale og Beskæftigelsesmæssige Anliggender samt Børn og Unge i dag skal diskutere offentligt ansattes ytringsfrihed.
- Vi har lavet en valgfolder, hvor vi helt nøgternt gør rede for konsekvenserne af regeringens politik på børneområdet - både på landsplan og her i Århus, siger formand for BUPL i Århus Kommune, Henning Truelsegaard, til Arbejderen.
Fra 2001 og til 2003 har regeringen sparet 880 millioner kroner på vuggestuer, børnehaver og andre daginstitutioner, nævner BUPL i folderen.
- Alene i Århus blev der sidste år skåret 85 millioner kroner på børneområdet, så det er jo ikke småpenge vi snakker om. Og fordi det betyder meget for vores medlemmer, for forældrene og deres børn, hvilke vilkår, der er i institutionerne, har vi lavet den her folder, hvor vi lufter ønsket om en anden regering. Men vi opfordrer jo ikke forældrene til at stemme på et bestemt politisk parti, siger BUPL-formanden.
Han vil til enhver tid henholde sig til offentligt ansattes ret til at give udtryk for deres mening om deres arbejdsvilkår.
Folderen er blevet udleveret til fagforeningens tillidsfolk og enkelte har valgt at lægge den i børnenes rum i den institution, hvor de arbejder. Det er sket i Børnehaven Arendalsvej i Århus Nord, hvor to forældrepar har reageret. De mener, at der er tale om politisk propaganda.
Det er Kate Runge (V) helt enig i. Hun er formand for udvalget for Sociale og Beskæftigelsesmæssige Anliggender samt Børn og Unge og mener, at personalet har overtrådt reglerne.
- Jeg har ikke set noget på skrift om offentligt ansattes ytringsfrihed. Men uanset hvad, så burde enhver vide, at der findes klare regler for, hvad man må sige som offentligt ansat, siger Kate Runge til Arbejderen.
Hun har ikke selv set folderen fra BUPL, men kun fået den refereret og læst om den i pressen. Det afholder hende ikke fra at have en klar mening om, at udmeldingen fra BUPL er politisk. Foreholdt at BUPL ikke anbefaler forældrene at stemme på et bestemt parti, men at BUPL alene giver udtryk for, at den ønsker en anden regering, lyder det fra Kate Runge:
- Samtidig med at man siger det fravælger man jo regeringspartierne, og det opfatter jeg klart som en politisk udmelding.
Hun vil dog gerne afvente udvalgsmødet onsdag eftermiddag, før hun kommentere yderligere på sagen.
Kjeld Hvalsø Nedergaard sidder i udvalget for Enhedslisten. Han har fået oplyst, at der ikke ligger nedskrevne retningslinjer i Århus Kommune om de offentligt ansatte ytringsfrihed.
- Det har været sådan, at man ikke må dele partipropaganda ud. Det har alle accepteret og det mener jeg også er overholdt i det her tilfælde, siger han til Arbejderen.
Han mener i øvrigt, at offentligt ansatte har både ret og pligt til at udtale sig.
- De er sammen med forældrene de bedste garanter for, at politikerne får at vide, hvor skoen trykker, slutter han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. feb. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland