13 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Den bedste integration er arbejde

Den bedste integration er arbejde

Tirsdag, 08. februar, 2005, 00:00:00

Under et valgmøde mandag formiddag på Højbjerg Maskinfabrik i Århus indgik virksomheden en lærlingekontrakt med en ung somalier.

- Vi vil hellere drøfte positive tiltag til inspiration end at grave grøfter. Om man er fra Somalia eller Solbjerg er den bedste indfaldsvej til en god start på livet, uddannelse og arbejde, og her har Højbjerg Maskinfabrik vist vejen for de unge.
Det sagde formanden for Metal i Århus, Aage Madsen, da han mandag formiddag bød velkommen til et anderledes valgmøde på Højbjerg Maskinfabrik i Århus.
Og anderledes var det. Undervejs blev der indgået en lærlingekontrakt mellem Højbjerg Maskinfabrik og en ung somalier. Det var en slet skjult opfordring til andre virksomheder om at tage lærlinge ind og samtidig tænke på integrationen.
Højbjerg Maskinfabrik har for øjeblikket 15 lærlinge hvoraf flere er udlændinge. Her dagen før valget har direktør Ove Trankjær og formanden for Dansk Metal i Århus, indbudt til rundvisning på fabrikken for at vise politikerne indsatsen på integrationsområdet.
I 'valgmødet' deltager direktøren for Randers Tandhjulsfabrik, Søren Fischer Jensen, der stiller op for Konservativt Folkeparti, Hüseyin Arac, folketingskandidat for Socialdemokratiet og Frank Aaen, folketingskandidat for Enhedslisten.

Kamp på valgmateriale
Folketingsvalget er en del af dagligdagen på maskinfabrikken. Der foregår diskussioner og kamp på valgmaterialer, fortæller tillidsmanden, Jens Nielsen, som deltager i rundvisningen.
Og det er ikke alene mellem A, F og Ø der dystes. På natholdet er der nogle Venstrefolk, der deler materiale ud for Anders Fogh. Når dagholdet møder bliver det fjernet igen og liste Ø og Arbejderens plakat med Foghs lange næse bliver synlig på fabrikken. En af de aktive Venstrefolk har i dag fået sin svejsekabine overklistret med liste Ø materiale. Men det skal kun tages som en venskabelig kamp, påpeger Jens Nielsen.
- Der bliver diskuteret valg ved kaffebordene og ved håndvasken. Men valgmøder på fabrikken har vi ikke. Vi kan ikke få folk til at blive efter fyraften. Og i middagspausen får vi af kollegaerne at vide, at vi ikke må tage for meget tid, siger han til Arbejderen.
Jens Nielsen og mange af hans kollegaer synes, at valget er useriøst med de mange valgløfter. Der er for meget amerikansk valgkamp over det, hvor der blot lægges vægt på to partier.

Mange nationaliteter
På maskinfabrikken er der mange nationaliteter ansat. Blandt andet østtyskere, polakker, englændere, grækere, tyrkere og somaliere.
En af dem er den 26 årige tyrker, Ali Østurk, der er udlært på fabrikken og har været her siden kom i lære som 19-årig. Han har i dag købt hus og synes selv, at han er velintegreret i det danske samfund. Han har dog endnu ikke besluttet, hvilket parti der får hans stemme i dag.
Den unge somaliske smed, Abdinur, har heller ikke taget stilling til hvor krydset skal sættes. Han har arbejdet på virksomheden siden 2002 men er udlært på det tidligere Crisplant. Hans job er blandt andet at passe en svejserobot. Og han håber ikke, at Anders Fogh fortsætter som statsminister.
- Jeg tænker på holdningen til uddannelse, skoler og børnehaver når jeg stemmer til folketinget, siger Abdinur i en hurtig kommentar.
Den unge somalier, Hachi Bobo, er udlært smed og har arbejdet på Højbjerg Maskinfabrik siden 2003. I hans svejsekabine hænger minsandten Arbejderens Anders Fogh-plakat og han har ikke noget imod at blive fotograferet ved siden af den. Men hvem han stemmer på, vil han ikke ud med.
- Jeg har fået et stemmekort, så jeg stemmer selvfølgelig. Når jeg stemmer tænker jeg på udlændingepolitikken, skoler og børnehavepolitikken. Lidt det hele, siger han til Arbejderen.
Højbjerg Maskinfabrik producere kraner. Fabrikken er en del af en større koncern med omkring 700 ansatte. På afdelingen i Højbjerg i Århus arbejder omkring 300.
90 procent af produktionen er til eksport, fortæller direktør Ove Trankjær, og bruger lejligheden til at klage over de høje produktionsomkostninger, der er i Danmark.
- Vi har ikke tjent penge i flere år. De sidste par år har vi haft tanker om at flytte produktionen ud af Danmark. Men det modarbejder jeg, siger Ove Trankjær.
Efter halvanden time er valgmødet forbi og politikere og pressen kører igen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. feb. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland