15 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Med EU mod storkapitalen

Med EU mod storkapitalen

Fredag, 04. februar, 2005, 00:00:00

Man kan ikke længere føre en national kamp for beskæftigelse og miljø, og mod markedskræfterne - det må ske gennem EU, siger SF´s Ole Sohn.

Man kan ikke længere føre en national kamp for beskæftigelse og miljø, og mod markedskræfterne - det må ske gennem EU, siger SF's Ole Sohn.
For SF er de vigtigste temaer i valgkampen arbejdsløsheden, velfærden, den globale ansvarlighed - og nødvendigheden af en 'grøn omstilling'.
Det sidste, forklarer SF's arbejdsmarkedsordfører Ole Sohn, er en samtænkning af beskæftigelse og miljø.
- De dårligst stillede, som er sakket agterud økonomisk og velfærdsmæsigt, både under SR-regeringen og endnu mere under den nuværende regering, skal have et løft, siger Ole Sohn.
De økonomiske forhold for arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister, flygtninge, enlige, og også mange lavtlønnede, er blevet dårligere og dårligere op gennem 90'erne og også i det nye årtusind. Og det skyldes, at Socialdemokraterne og og de borgerlige partier først og fremmest har fokus på middelklassen og overklassen, mener Ole Sohn.
- Det er den her berømmelige kamp om midten. Her skiller vandene mellem os og Socialdemokraterne.

Slut med ens ydelser for alle
For at rette op på det, må der gøres op med ideen om generelle ydelser til alle, fastslår Ole Sohn.
- Vi har for eksempel foreslået, at man sikrer de dårligst stillede børnefamilier ekstra 1000 kroner om måneden, blandt andet ved en omlægning af børnechecken. Millionærer har jo ikke samme behov for børnechecken som en enlig mor på bistandshjælp.
På samme måde skal også folkepensionen målrettes, til dem der har brug for den, mener SF.
- Mærsk McKinney Møller har jo ikke så meget brug for folkepensionen. Men det har hovedparten jo stadigvæk. Så her foreslår vi en form for aftrapning, hvor vi starter med at grundbeløbet kun skal reguleres efter prisudviklingen. Samtidig skal pensionstillægget have en højere regulering. Pensionstillægget kommer jo de pensionister til gode, som ikke har millionstore kapital- og arbejdsmarkedspensioner.
Men er det ikke farligt at begynde at rokke ved folkepensionen som en generel ydelse? Ender vi så ikke tilbage ved før aldersrentens indførelse, ved den trangsbestemte ydelse?
- Alle vil jo stadig få et grundbeløb. Og vi må også følge med udviklingen. Folkepensionen blev jo indført i en tid, hvor der ikke var noget der hed arbejdsmarkedspension, eller kapital- og ratepension. Det er virkeligheden nu, og den må vi tage udgangspunkt i.

Flere i arbejde - uden gåseøjne
Beskæftigelsen er et andet vigtigt emne for SF. Også her er der forskel på S og SF, betoner Ole Sohn.
- Vi ønsker allesammen nye arbejdspladser. Men Socialdemokraterne er dybt medansvarlige for den forringelse af de arbejdsløses rettigheder, som arbejdsmarkedsreformen 'Flere i arbejde' har medført. Her kræver vi, at Socialdemokraterne melder klart ud, at de vil opsige arbejdsmarkedsreformen.
- I stedet foreslår vi en flertrinsraket, hvor vi her og nu går i gang med de uløste samfundsopgaver som for eksempel renovering af vand- og kloaknettet, og folkeskolerne. Vi har arbejdskraften - det kræver kun en politisk beslutning. Og vi skal have den lidt ældre arbejdskraft og flere ufaglærte ud på arbejdsmarkedet ved at genetablere servicejob-ordningen og genåbne hjemmeserviceordningen.
- På længere sigt skal vi satse på uddannelse og forskning. Her har vi et godt eksempel i vindmølleindustrien, hvor vi har skabt 20.000 arbejdspladser gennem en fornuftig miljøpolitik. Det er et af eksemplerne på hvad vi mener med 'grøn omstilling'.

EU som kampplads
Endelig vil SF arbejde for at få internationale regler, som hæmmer virksomhedernes lyst til at flytte.
- Her er der tre ting som står lige for: Fælles minimumsregler for virksomhedsbeskatning i EU, samt at accelerere kampen mod EU's servicedirektiv, som er en bombe under det danske arbejdsmarked. Og for det tredje skal vi arbejde for internationale regler, for eksempel en global afgift på CO2. Det sidste er en form for Tobin-skat, som skal bruges til opbygning i ulande, men som samtidig vil hæmme interessen for at flytte rundt, forklarer Ole Sohn.
Men det er vel ikke kun inden for EU, der spekuleres i udflagning af arbejdspladser. Det store ryk foregår jo længere østpå, mod Asien?
- Vi kan jo ikke forhindre, at Asien fortsat vil være en økonomisk dynamo, som også trækker europæiske virksomheder til. Men vi vil undgå en hel del af den interne rokering af arbejdspladser i EU.
Nu nævnte du selv servicedirektivet lige før. Enhedslisten ser det som et eksempel på, at EU er monopolernes projekt, at EU er et redskab for den europæiske kapital. Hvad mener SF?
- Det er rigtig nok, at det var de store europæiske kapitalkoncentrationer, der skabte EF. Men det kan ikke bruges her efter 30 års medlemskab. Den politiske dagsorden har ændret sig. Ikke mindst efter 1986, da vi sagde ja til det indre marked. Det er den virkelighed, vi må arbejde ud fra i dag. I dag er EU en kampplads, hvor alliancerne går på tværs af landegrænserne.
SF siger ja til EU-forfatningen - hvor er det denne forfatning kan gøre EU bedre efter din mening?
- Man kan slet ikke se det i forhold til om den ene eller den anden traktat kan gøre tingene bedre eller værre. Men de udfordringer vi står overfor kan ikke løses, hvis vi bare ser os selv som lille Danmark overfor det store EU. Vi kan jo ikke føre en national kamp for en ordentlig beskæftigelsespolitik, en ordentlig miljøpolitik, en politik for at begrænse markedskræfterne. Vi må forholde os til virkeligheden, som er at vi er medlem af EU. Så må vi benytte os af den kampplads.
Der står også i forslaget til EU-forfatning, at EU-landene forpligter sig til at 'forbedre' EU's militære kapacitet, så EU kan operere militært over alt på kloden. Mener du som din partikollega, Anne-Grethe Holmsgaard, at USA's besættelsesstyrker i Irak skal ud - og erstattes med EU-styrker?
- Det har vi ikke så meget diskuteret i SF. Vi mener at besættelsestropperne skal ud, og at det helt afgørende er et FN-mandat til at styre genopbygningen af landet på et forhåbentligt demokratisk grundlag. Hvordan FN så vil sikre dette, må FN's Sikkerhedsråd afgøre. Nu står der jo ikke så meget om EU-militær i traktaten, men hvis man ser på Balkan, hvor vi bare ventede på USA, her kunne europæiske styrker have gjort mindre ulykke end de amerikanske.
Hvordan kan det være, at oppositionen foreløbig ser ud til at tabe et valg, hvor man punkt for punkt kan opridse, hvordan Fogh-regeringens politik gavner de rige og går ud over dem, der har mindst?
- Et af problemerne er, at der lægges op til 'præsidentvalg'. Et andet er, at det er en kamp om middelklassens midtervælgere. Der er for lidt fokus på den sociale ulighed. Og i et samfund hvor de borgerlige medier hersker, er det svært at få sat fokus på hvordan uligheden vokser.
Det er ifølge Ole Sohn ikke indvandrerdebatten, der er årsag til at oppositionen herhjemme står så dårligt - selvom han medgiver, at oppositionen har været for 'sent ude' til at tage fat om de reelle integrationsproblemer.
- Det er mere fordi der har været for lidt forskel på Socialdemokraterne og de borgerlige. Fogh overtog jo den socialdemokratiske dagsorden, og Socialdemokraterne har i opposition sagt det det samme som regeringen plus ti procent.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. feb. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland