12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Jobgaranti i valgkampen

Jobgaranti i valgkampen

Torsdag, 03. februar, 2005, 00:00:00

Lykketoft vil give fire års jobgaranti - Fogh 15 måneder. Stort flertal af vælgerne støtter, at de offentlige ansatte garanteres mod lønnedgang.

Godt halvvejs i valgkampen er spørgsmålet om kommunalreformen og dens konsekvenser for de offentlige ansatte endelig begyndt at komme op i valgkampen.
Sidste weekend lovede Mogens Lykketoft fra Socialdemokratiet således, at de offentlige ansatte skal være garanteret et job, uden forringelser i løn - og arbejdsvilkår fra kommunalreformens start 1. januar 2007 og fire år frem, det vil sige til udgangen af 2010.
Det er ikke mindst et massivt pres fra det tidligere Forbundet af Offentlige Ansatte, FOA, der har fået Lykketoft til at rykke ud med løfte om en tryghedsaftale.
Til gengæld for tryghedsaftalen skal de offentlige ansatte være klar til at lade sig omplacere og omskole.
VC-regeringen vil derimod kun love, at en jobgaranti gælder overenskomstperioden ud, det vil sige til 1. april 2008. Efter overenskomstens udløb er der frit slag for forringelser.
Tre ud af fire vælgerne mener, det er uacceptabelt, at de offentlige ansatte skal gå ned i løn i forbindelse med kommunalreformen. Det viser en spritny undersøgelse, foretaget af Gallup for forhandlingsorganisationen KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte).
Og 63 procent af vælgerne støtter, at der gennemføres en lov, der garanterer mod lønnedgang. Opbakningen til at sikre løn- og arbejdsforhold for de offentlige kommer på tværs af partiskel.
Ifølge Dennis Kristensen fra KTO, kan en lønnedgang forekomme på to måder: Enten ved, at man omplaceres til en dårligere overenskomst, eller ved, at en kommunesammenlægning fører til lavere individuelle løntillæg. Disse er nemlig meget forskellige fra kommune til kommune, og det er stadigvæk uafklaret, hvordan kommunerne vil fastlægge rammerne for ny løn i de nye storkommuner.
Spørgsmålet er, om kommunerne vil harmonisere de individuelle løntillæg på højeste eller laveste fællesnævner eller måske vælge en mellemvej. Det kan være, at en funktion i en kommune er vurderet til 10.000 kroner i årligt tillæg, mens en anden kommune har vurderet samme funktion til nul kroner, så det kan blive dyrt for nogle ansatte hvis den nye storkommune ikke vælger højeste individuelle tillæg, siger Dennis Kristensen.
Han vil stikke det det nye løfte fra Lykketoft i næsten af Fogh:
- Nu mangler vi en udmelding fra regeringen. Vil den også være med til at sikre de offentligt ansattes vilkår i en flerårig periode eller skal vi fortsat spises af med en 3-15-måneders garanti? Det er konsekvensen hvis regeringen fortsat holder fast i, at den nuværende virksomhedsoverdragelseslov skal være den eneste garanti for de offentligt ansattes vilkår, siger Dennis Kristensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. feb. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland