Fronterne blev trukket klart op mellem kemiindustrien og miljøbevægelserne, da EU-parlamentet holdt høring over ny kemi-lov.
'Et bureaukratisk mareridt!'
Sådan beskriver kemiindustrien forslaget om at teste og registrere 30.000 forskellige kemikalier i EU.
Bølgerne gik højt, da EU-parlamentarikere, industrien og miljøbevægelsen i sidste uge debatterede forslaget om at oprette et register, der skal give et overblik over mindre end en tredjedel af de mindst 100.000 forskellige kemikalier, der med sikkerhed findes i EU.
Det er nødvendigt at ændre centrale paragraffer i det nye EU-direktiv for at gøre det brugervenligt for producenter og brugere af kemikalierne, krævede den europæiske arbejdsgiverorganisation, UNICE.
For første gang accepterede kemiindustrien på høringen, at der opbygges en database, der registrerer de tusindvis af kemikalier i vores hverdag. Nu forsøger industrien til gengæld, at få så få kemikalier som overhovedet muligt registreret. Argumentet er, at det koster for penge, oplyser Mette Clausen fra Verdensnaturfonden til Arbejderen.
- Men faktum er, at vi ikke har råd til at lade være med at få styr på de kemiske stoffer, der påvirker vores miljø og sundhed, fastslår Mette Clausen.
Især de store kemivirksomheder i Tyskland og Frankrig presser på for at udvande kortlægningen af de farlige kemiske stoffer.
Mindre end fem procent af alle de 100.000 kendte kemikalier er i dag testet for farlige egenskaber. Kernen i det såkaldte REACH-system er, at kemikalierne skal registreres, og herefter skal hvert enkelt kemikalies konsekvenser for sundhed og miljø klarlægges.
Siden forslaget blev fremsat i oktober 2003, har industrien gjort alt for at få det taget af bordet.
- Erhvervsøkonomiske interesser vejer meget tungt, og der er alvorligt brug for at få debatten ind på de oprindelige formål med REACH, fastslår Mette Boye fra Forbrugerrådet.
Målet er at EU-parlamentet skal stemme om den nye kemikalie-lovgivning til oktober. Herefter skal ministerrådet finde frem til en endelig aftale under det britiske formandskab til november.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278