12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

To ud af tre nye job er med tilskud

To ud af tre nye job er med tilskud

Onsdag, 26. januar, 2005, 00:00:00

Regeringens begejstring over 17.000 nye job blegner - 12.000 er oprettet med støtte til arbejdsgiverne.

Regeringen bryster sig af, at der er kommet 17.000 flere i arbejde det sidste år. Men hovedparten af de nye job er kommet i stand med støtte til arbejdsgiverne. Det er tilfældet med 12.000 job, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Det mærker især forbundet 3F. Forbundet har siden november 2001 mistet 2040 arbejdspladser alene indenfor pedelområdet, gartneri og brolægning samt rengøringsområdet. I samme periode er der begyndt 1.312 personer i jobtrænming eller anden form for støttet beskæftigelse i disse brancher.
- Rigtige job bliver nedlagt, og hele arbejdsområder bliver stille og roligt nedbrudt især på de ufaglærte områder, siger Ellen Lykkegaard, formand for 3F's offentlige gruppe.
Det er især offentlige arbejdspladser, der med et snuptag omdannes til jobtræning med tilskud til arbejdsgiverne. Det kender Jimmy Sørensen, faglig sekretær i 3F's afdeling Industri og Service København, også eksempler på.
- Der er nedlagt 350 ordinære stillinger i forsvaret. Fastansatte er blevet sagt op og deres stillinger ændret for eksempel med begrundelsen omstruktureringer. De nye stillinger er i stedet blevet besat med personer med løntilskud eller andre former for støttet arbejde, siger Jimmy Sørensen til Arbejderen.
Men sådan behøver det ikke at være, lyder det fra 3F Silkeborg.
Selv om afdelingen ikke kan komme misbruget af arbejdsløse fuldstændig til livs med den eksisterende lovgivning på området, så er det ikke desto mindre lykkedes at begrænse udnyttelse af folk i jobtræning.
- Vi lavede en skriftlig aftale med kommunen i 2003 om, at afdelingen skal have kopi af ansættelsesbeviset. Vi har mulighed for at sige til eller fra indstilling til jobtræning, og vi kan se resultatet på statistikken. På et år er antallet af personer i jobtræning faldet fra 120 personer til omkring 85, siger Jørgen Wulff, faglig sekretær i Silkeborg-afdelingen, til Arbejderen.
Afdelingens grundholdning er, at jobtræning ikke er andet end grov udnyttelse af de arbejdsløse, der fungerer som billig arbejdskraft.
- Derfor siger vi også som udgangspunkt nej til at forlænge en løntilskudsperiode ved en arbejdsgiver. Målet med jobtræning er et arbejde. Det må være rigeligt med seks måneder for at vurdere om en person er egnet til et job eller ej, lyder det fra den faglige sekretær, der er frisk med flere eksempler på, hvor fuldstændig hovedløst jobtræning administreres.
- Der er buschaufføren, der måtte stoppe sit arbejde på grund af dårlig ryg. Han blev sendt i jobtræning - som chauffør. Og vi kender flere eksempler på folk, der er blevet ansat i ordinære job, men hvor arbejdsgiveren efterfølgende ringes op af AF eller en privat aktør og tilbydes løntilskud.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. jan. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland