12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Løfter i kø til slagteriarbejdere

Løfter i kø til slagteriarbejdere

Fredag, 21. januar, 2005, 00:00:00

Lukningen af Danish Crown i Hjørring kom hurtigere end ventet. Nu skal der kæmpes for at få de fyrede bedst muligt videre, lyder det fra tillidsfolkene.

Næppe havde Danish Crowns ledelse offentliggjort, at slagteriet i Hjørring lukker til maj, før politikere stod i kø med løfter om hjælp til de fyrede.
- Det skal ikke komme an på pengene. Hvis de mangler vil vi skaffe dem. Det vigtigste er, at indsatsen kommer i gang her og nu, lød det fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).
De mange politiske tilkendegivelser betragter John Andersen, tillidsmandssuppleant på slagteriet i Hjørring, indtil videre som ren valgflæsk.
- Lad os nu se om der er hold i noget af det. Vi vil gøre hvad vi kan for at holde politikerne op på det, de lover, siger tillidsmanden til Arbejderen.
Da de 450 slagteriarbejdere onsdag fik beskeden om, at deres arbejdsplads snart skal lukke, reagerede de ved at gå hjem. De mødte igen torsdag morgen, men efter et kort møde med ledelsen besluttede de at fortsætte strejken i protest. Stemningen på fabrikken er trykket og præget af afmagt.
Allerede på mandag starter 21 dages forhandlinger med ledelsen om afviklingen af fabrikken. Det ligger helt klart i baghovedet på tillidsmanden, at det vil blive svært at finde andet arbejde i Nordjylland.
- Vi vil presse på for at lukningen udskydes, og kan det ikke lade sig gøre, så at udbeningsafdelingen kan fortsætte med 100 mand et års tid endnu. Det ved vi godt vil koste penge for koncernen, men det her handler om vores kolleger, og med det meget korte varsel kan vi simpelthen ikke nå at få lavet uddannelsesplaner til alle. Hvis fabrikken ikke kan fortsætte, så må det mindste krav da være, at de ansatte kommer herfra med en ordentlig uddannelseplan, mener John Andersen, der nægter at give op på forhånd.
John Ole Pedersen, formand for NNF's Aalborg-afdeling, betragter også de politiske udmeldinger som valgflæsk, men de overrasker ham ikke.
- Da slagteriet i Nørresundby lukkede, fik vi at vide, at der ikke var nogen grænser for den hjælp, vi kunne få. Vi pegede på begræsningerne i, at man kun har ret til seks ugers selvvalgt kursus indenfor det første års ledighed. Det lovede både Hjort og Fogh, der ville blive taget hånd om. Men der er ikke sket en skid, siger John Ole Pedersen til Arbejderen.
På Tulip i Ringsted, der også lukker til maj, er tillidsmand Per Krogh endnu fuld af fortrøstning.
- Der har været møde med AF i dag (torsdag, red.). Her blev der klart givet udtryk for, at der skal gøres en ekstraordinær indsats, og i den forbindelse blev der snakket om kurser af længere varighed end de seks uger, som loven giver ret til, siger tillidsmanden til Arbejderen.
AF har tilbudt at hjælpe med markedsføring af de arbejdsløse, at udstationere en uddannelseskonsulent på fabrikken i en periode og hjælp til at søge penge hjem til betaling af gebyrer på AMU-kurserne.


Danish Crown
Danish Crown er i dag verdens næststørste kødkoncern og har en årlig omsætning på 43 milliarder kroner. En profit på 1200 millioner kroner om året, og omkring 35.000 ansatte. En stigende del af koncernens aktiviteter foregår i udlandet. DC-koncernen ejer i alt tre forædlingsanlæg i Tyskland, hvoraf de to forarbejder danske svin.
Inden for de sidste halvandet år har Danish Crown lukket adskillige slagterier i Danmark:
- Bjerringbro slagteri, Tulip slagteri i Brønderslev, Slagelse slagteri, Nørre Sundby Slagteri, Tulip Baconsliceri på Vejle Havn.
- Tulip i Viby og Tulip i Ringsted skal lukkes i løbet af foråret. Og nu også Danish Crown i Hjørring.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jan. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland