11 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Arbejdsmiljøapparatets sammenbrud og genkomst

Arbejdsmiljøapparatets sammenbrud og genkomst

Tirsdag, 18. januar, 2005, 00:00:00

Der skal stilles krav til en ny regering om forbedringer på arbejdsmiljøområdet, fastslår Akrionsgruppen Arbejdere Akademikere.

I disse dage er vi for alvor begyndt at ane konsekvenserne af VK-regeringens deregulering af arbejdsmiljøet - en deregulering som på sigt vil betyde at øget nedslidning og udstødning.

Paradokser
Lige nu står vi imidlertid også med en række paradokser. Vi ser stadig et fald i antallet af anmeldte arbejdsulykker. Det kan bruges som argument imod det synspunkt, at VK-regeringen på sigt ødelægger arbejdsmiljøet. Dette fald kan imidlertid have en række forskellige årsager:
- Det ulykkesforebyggende arbejde, som den tidligere regering havde sat i gang, bærer nu frugt - og der er en forklaring.
- Flere (især internationale) virksomheder skjuler deres arbejdsulykker. Dette skyldes at virksomhederne sammenlignes over grænserne - og her indgår arbejdsulykker som en parameter. Mange arbejdsulykker kan blive en grund til at flytte virksomheder ud af Danmark.
- Der er et fald i den type virksomheder som traditionelt har mange ulykker. Virksomhederne lukker eller flytter produktionen ud af landet.
- En mindre del af arbejdsulykkerne anmeldes.
- Flere virksomheder bliver certificerede
- Ulykker er målbare og er gode til at styre efter. Indsats over for arbejdsulykker er operationelt - og det opleves at give resultater at gøre noget ved dem.
- Det er gået op for flere større virksomheder, at der er god økonomi i at undgå ulykker.
- Mange bedriftssundhedstjenester (BST) har arbejdet med ulykkesforebyggelse.
Der er sandsynligvis flere forklaringer, og de virker ind på samme tid. Der vil formentlig gå nogle år før vi kan se om faldet i anmeldte ulykker kan fastholdes.

Den usynlige forebyggelse
BST har på godt og ondt fungeret som eksperter og sparring for ledelse og medarbejdere.
BST har uden tvivl lavet en del skidt og en del arbejde som ikke er blevet brugt, men BST har samtidig været den instans som var tættest på 'virkeligheden' og som har løftet den nære arbejdsmiljøarbejde på mange virksomheder.
BST har været den instans som i det videste omfang har kunnet indgå i og været inspirator til at lave forebyggende arbejdsmiljøarbejde - at udvikle arbejdsmiljøet før folk bliver nedslidte og udstødte.
Forebyggelse er svært at måle: Hvor mange mennesker har undgået at blive syge på grund af BST, hvor sygedage er afværget på grund af BST og så videre?
Forebyggende arbejde er reelt vanskeligt at måle - så argumenter som overflødigt og unødvendigt kan let få grobund.
Vi kan allerede nu se, at der spares på BST. Dette vil kun betyde en ting; Nemlig at BST vil få vanskeligere ved at lave kontinuerlig forebyggelse - og i endnu højere grad blot vil blive en instans, som tilkaldes i de enkeltsager hvor problemer er så massive, at ledelserne ikke kan sidde dem overhørige.
Om BST har virket vil tiden vise. Om nogle år kan vi komme i en situation som Sverige, der har oplevet en stigning i sygefravær og problemer som stress og nedslidning. Her diskuterer man nu at genindføre BST.

AAA - Struds eller giraf
Det er nok umuligt at påvirke denne regering i en fornuftig retning. Den har lovet arbejdsgiverne deregulering og besparelser.
Vi kan så vælge at stikke hovedet i jorden, eller vi kan vælge at arbejde fremadrettet og være klar med ideer og krav til en anden regering. Et af problemerne med SR-regeringen var, at arbejdsmiljøet først sent i regeringsperioden kom på dagsordenen.
Derfor må vi allerede nu arbejde på at formulere ideer og krav til brug ved et regeringsskift. AAA er nu gået i gang med dette i samarbejde med Fagligt Ansvar.
I foråret samlede vi en gruppe arbejdsmiljøfolk og startede en diskussion og ideer. Disse er samlet og beskrevet i et notat som CASA har udarbejdet. Notatet findes på AAA's hjemmeside: www.aktionsgruppen.dk.
Vi håber at notatet kan give inspiration i fagforeninger og hos arbejdsmiljøfolk. Folk er meget velkomne til at sende kommentarer og ideer til os på mail@aktionsgruppen.dk.
Vi arbejder så videre med ideerne og vil tage kontakt til politiske partier med videre

Artiklen har tidligere været bragt i bladet arbejde & Sundhed, der udgives af Aktionsgruppen Arbejdere Akademikere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jan. 2005 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland