Som regel er der tale om profitgivende virksomheder, som blot ønsker at få en højere profit. Derfor kan vi også tage kampen op mod udflagningen, svarer lokal Metal-formand.
- Global arbejdsdeling gavner lønmodtagerne.
Så kategorisk lyder kommentaren fra Hans Jensen, formand for LO, til den aktuelle udflagning af danske arbejdspladser til lavtlønslande. Telefonfabrikken Flextronic, Eternitten i Ålborg, og en hel stribe Danish Crown-ejede slagterier, for blot at nævne nogle. I dagene op til jul kom turen til slagteriet i Ringsted. Men det får alt sammen ikke Hans Jensen til at ryste på hånden.
- Jeg er ikke ked af, at visse job flytter ud, hvis ledelsen og de ansatte på den enkelte virksomhed på forhånd har gjort alt for at være på forkant med den teknologiske udvikling og uddanne medarbejderne. Kan de stadig ikke konkurrere, må vi acceptere, at en del af produktionen rykker til Østeuropa eller Kina, ellers bliver de danske virksomheder konkurreret sønder og sammen, siger Hans Jensen til Berlingske Tidende.
- Der er job, vi ikke kan have i Danmark. Det er meget bevidst, at jeg siger det så kontant, for der skal ikke være tvivl om signalet. Det kan ikke nytte noget, at jeg snyder medlemmerne ved at sige, at vi kan bekæmpe globaliseringen, fastslår han.
Bjarne Sørensen, der er formand for Dansk Metal i Horsens, er ikke enig med LO-formanden. Han er tværtimod træt af, at fagbevægelsens top er så defensiv overfor udflagningen:
- Nu er det jo meget sjældent, at den virksomhed, der udflager arbejdspladser har røde tal på bundlinien. I langt de fleste tilfælde er der tale om profitgivende virksomheder, som blot ønsker at få en højere profit, fastslår Bjarne Sørensen overfor Arbejderen.
- Og derfor kan vi også langt hen ad vejen tage kampen op mod udflagningen. Vi kommer ingen vegne med den der tilbagelænede holdning. Vi må være meget mere offensive. Vi skal bryde den trend, der er i øjeblikket, at 'hvis du ikke allerede er i gang med at udflage din produktion, så er du bagefter'. I stedet skal vi kæmpe for at sætte en anden dagsorden op: hvordan bevarer vi produktionen i Danmark, under de samme lønforhold som nu ? Dét skal være udgangspunktet for vores diskussioner, siger Bjarne Sørensen.
Sammen med andre faglige folk fra OK 2004-samarbejdet vil han i det nye år tage initiativ til et møde, hvor modtræk mod udflagning og lønnedgang kan blive diskuteret på tværs af fagforeninger og tillidsfolk.
- Selv om alle har travlt med at forsikre deres uskyld, så er der jo ikke tvivl om, at i hvert fald Dansk Industri har en skjult dagsorden om at bruge globaliseringen til at trykke lønnen. Og vi kommer under pres ved de kommende lønforhandlinger. Derfor er det på høje tid, at vi nu får lagt en plan for, hvordan vi står sammen mod dette, slutter han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278