10 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fra giftig chokolade til budgetter uden sammenhæng

Fra giftig chokolade til budgetter uden sammenhæng

Torsdag, 23. december, 2004, 00:00:00

Hver dag ringer telefonerne hos Ældre Sagen. I den anden ende sidder ofte pensionister, der ikke kan få hverdagen til at hænge sammen.

Ældre Sagens telefonrådgivning giver hver dag råd og svar på alverdens spørgsmål mellem himmel og jord - lige fra giftig Merci-chokolade til telefonnummeret på Skleroseforeningen.
For langt størstedelen af pensionisterne er det dog budgetter, der ikke hænger sammen i dagligdagen, der spørges ind til.
- På et tidspunkt indenfor få dage fik vi flere henvendelse fra ældre, der var blevet bedt om at stille med deres budget oppe på kommunen. Herefter kiggede kommunen på deres rådighedsbeløb, og flere af de ældre fik beskeden: 'Du kan ikke få tilskud til briller, proteser og så videre. Du skal selv betale'. Vi fik en masse opkald fra bekymrede pensionister, siger Gitte W. Clausen fra Ældre Sagens rådgivning.

Store forskelle
- Vi fandt ud af, at der var enorm forskel fra kommune til kommune, på hvornår du kunne få hjælp. I en kommune måtte du ikke have mere end 2000 kroner til rådighed om måneden. I en anden kommunen måtte du ikke have have over 4500 kroner.
Samtidig oplever flere og flere en mistænkeliggørelse. Og flere er bange for at de overtræder loven, hvis de har en god ven, fortæller Gitte W. Clausen.
Hvert år benytter omkring 15.000 ældre og pårørende rådgivningen. Gitte W. Clausen understreger, at rådgivningen ikke får fat i de allersvageste ældre, der oftest bor på plejehjem og ikke har overskud til at ringe.
Hanne Reintoft tager ikke telefoner hos Ældre Sagen. Til gengæld er hun medlem af Ældre Sagens tænketank - en slags modspil til regeringens såkaldte Velfærdskommission. Og så har hun et langt liv som socialrådgiver bag sig.

Almisse
Hun har en anderledes konkret indgang til dét at være fattig, end regeringens lommeregner-metoder. Ældrechecken kalder hun for en almisse, og kræver i stedet at folkepenionen forhøjes generelt.
- Hvis jeg havde 80.000 kroner til at betale husleje, mad, tøj, hygiejne med mere, ville jeg også føle mig fattig! Fattigdommen opleves allerværst, når omsorgen fra samfundet svigter. Det er umuligt at holde en to-værelses ren med rengøringshjælp to timer hver 14. dag. Hertil kommer dårlig mad, manglende appetit og vægttab. Der er heller ikke tid til at sikre de ældre ordentlig soignering. Flere ældre der ikke kan klare sig selv, føler sig snavsede. Det er ydmygende. Sådan en behandling har intet at gøre i et velfærdssamfund, fortæller Hanne Reintoft.
Enlige folkepensionister kan i 2005 maksimalt få et grundbeløb på 56.892 kroner og et pensionstillæg på 57.276 kroner. I alt 114.168 kroner om året. Par kan i alt nå op på maksimalt 83.628 per person.
- Alligevel omtales de ældre ofte som 'dyre' og en gruppe der 'udnytter samfundet'. For nylig foreslog en ung venstrekvinde endda at afskaffe stemmeretten for folk på overførselsindkomster. Regeringen ser ned på dem, der ikke kan klare sig selv, konstarer Hanne Reintoft.

Ældre Sagens rådgivning: På telefon 80 30 15 27 kan du få gode råd om dine juridiske og sociale rettigheder og privatøkonomi. Telefonerne er åbne mandag, tirsdag og onsdag klokken 10-14 og torsdag klokken 14-18.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. dec. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland