Ja-partierne halverer statsstøtten til EU-modstanderne og giver undervisningsministeren hals og håndsret over nævnet.
Undervisningsminister Ulla Tørnæs får hals og håndsret over fordelingen af skattekroner til støtte til EU-oplysning.
Efter de nye regler, som træder i kraft 1. januar, får ministeren bemyndigelse til at 'fastsætte nærmere regler om disse tilskud'. Samtidig har hun som tidligere ret til at udpege nye medlemmer af nævnet i tilfælde af at nogen fratræder.
Der er tale om en kraftig udvanding af de tidligere regler, siger Poul Gerhard Kristiansen fra Folkebevægelsen mod EU til Arbejderen.
- I den gamle aftale var der betingelser for nævnets sammensætning i forhold til alder, køn, politisk observans, erhverv og så videre. Det er så vidt jeg kan se faldet ud nu. Og med mindre der er lavet en hemmelig underhåndsaftale mellem partierne bag, er der ikke stillet nogen krav til, hvordan undervisningsministeren skal sammensætte det nye nævn, siger Poul Gerhard Kristiansen.
Formanden for Folketingets Europaudvalg, Claus Larsen-Jensen (S), afviser over for Arbejderen, at der er lavet om på kriterierne.
- Der er ikke ændret noget, det er som det hele tiden har været. Vi har blot strammet op på kravene om udbetaling af midler, så vi sikrer størst mulig bredde i debatten om EU, siger Claus Larsen-Jensen.
Det nye nævn, som skifter navn til Nævnet for Fremme af Debat og Oplysning om Europa, skal fordele 20 millioner kroner om året de næste tre år. Otte millioner kroner er afsat til partier og bevægelser, som er valgt ind i Folketinget eller/og EU-parlamentet.
Efter en aftale indgået mellem Folketingets ja-partier er fordelingsnøglen ændret, så den 'i højere grad afspejler partiernes og bevægelsernes parlamentariske repræsentation'. Det betyder, at Folkebevægelsen mod EU og Junibevægelsen med et slag får barberet deres tilskud ned til mindre end det halve af det, de tidligere har modtaget.
Aftalen er et tydelige tegn på, at ja-siden fremover i højere grad vil styre diskussionen om EU, mener Poul Gerhard Kristiansen. Der er helt grotesk i lyset af, at halvdelen af befolkningen er imod EU-opbygningen.
- Man taler om Europa i stedet for EU, og vil ikke diskutere medlemskab overhovedet. Alt det vil man sikre ved at sammensætte bestyrelsen efter tilhængernes ønsker. Det er udtryk for ja-sidens forsøg på at styre debatten uden hensyn til befolkningens ønsker, siger Poul Gerhard Kristiansen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278