FN´s verdensmøde om klimaet sluttede uden bindende aftaler, der forhindrer den globale opvarmning. Tyskland og USA trækker i hver sin retning.
Debatten vil fortsætte. Det er det mest positive, der kom ud af FN's verdensmøde om klima, der sluttede lørdag i Buenos Aires.
Selvom eksperter advarer om, at den globale opvarmning øges i et hurtigere tempo end tidligere antaget, kniber det mildest talt med at finde en fælles global politisk vilje til at tage problemet alvorligt.
En gennemsnitsamerikaner udleder dobbelt så meget af de drivhusgasser, herunder CO2, til atmosfæren, som skaber den globale opvarmning, som en EU-borger gør.
Så længe USA ikke vil begrænse udslippet, så fortsætter det med at stige med 30 procent bare i løbet af de næste otte år til 2012. Og det vil USA ikke. USA har ikke underskrevet Koyoto-aftalen, men vil vente og se, hvor galt det går. Man vil lade tvivlen komme det uhæmmede energi-forbrug til gode.
Indien og Kina vil heller ikke have bremset deres økonomiske vækst, så længe de allerede industrialiserede lande ikke gør mere, end de gør.
Olie-landende i OPEC kræver sågar økonomisk kompensation for de økonomiske tab, som en reduktion i brugen af olie for at begrænse opvarmningen vil betyde.
De fattige ulande er mest udsatte for de konsekvenser, som opvarmingen medfører form af flere tørkeperioder, oversvømmelser og at vandstanden i verdenshavene vil stige, fordi Grønlands indlandsis vil smelte,
Men de har ikke selv penge til at tilpasse sig klimaforandringerne. Samtidig har de et enormt behov for at fremme deres egen økonomiske vækst.
Tysklands miljøminister, Jürgen Trittin, virker, ifølge dagbladet Information, som den eneste repræsentant fra den rige del af verden, der reelt tager videnskabens advarsler alvorligt.
Han afviser at den amerikanske udvikling er bæredygtig, hvilket ellers var fremført af USA's delegationsleder Paula Dobriansky.
- Fru Dobriansky har ret i én ting: Alle lande må sætte ambitiøse mål. Men de skal ikke forøge deres udslip mere og mere. 20 tons udslip om året pr indbygger, det er for meget. Ingen levestandard i hele verden kan forsvare det, siger Jürgen Trittin
Endvidere kan man godt kan have økonomisk fremgang og samtidig sænke sit udslip, mener Trittin.
Han lover, at Tyskland vil sænke sit eget udslip med 40 procent frem til 2020, hvis alle rige lande lover at sænke deres med 30 procent. Han mener, at de rige lande skal sænke udslippet med 70-80 procent inden 2050 samt at verden skal halvere det samlede udslip i samme periode.
Mødet ender dog kun med, at landene forpligter sig til fælles seminarer, der skal give mere viden og øge beredskabet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278