09 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Erhvervsråd afviser lønnedgang

Erhvervsråd afviser lønnedgang

Torsdag, 16. december, 2004, 00:00:00

Det er kortsigtet at konkurrere på fattigdom, man undgår alligevel ikke udflagning af løntunge job, mener direktøren for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

De ansatte på Tulip i Ringsted har nu selv forkastet aftalen om at gå ned i løn for at bevare deres job. Men hele forløbet har sat gang i debatten om, hvorvidt det overhovedet er en brugbar løsning.
Det var og er det i hvert fald ikke for slagteriarbejderne i Ringsted, mener Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
- Det er ikke nogen langtidsholdbar løsning. Aftalen lagde jo også kun op til at bevare arbejdspladserne i et år eller to. Hvis der skal bevares arbejdspladser, kræver det udvikling af teknologien. Og det er jo ellers ikke noget ukendt begreb indenfor landbrugsproduktionen herhjemme, siger Lars Andersen.
En udvikling af teknologien vil også koste arbejdspladser - teknologiudviklingen sker jo ofte for at spare penge til lønninger, medgiver Lars Andersen.
- Men sådan er udviklingen. Virksomheder, der ikke fornyer sig, vil tabe i den globale konkurrence. Der nedlægges hvert år en kvart million arbejdspladser her i Danmark. Langt de fleste finder nyt job, ofte i andre brancher - i 90'erne blev der skabt flere job end der blev nedlagt.
Truslen om udflagning af job - og virkeliggørelsen af truslen - er der ikke noget nyt i. Den tur har både tekstil- og sværindustrien allerede været igennem, påpeger Lars Andersen.
- Når der er så meget opmærksomhed om for eksempel slagterierne lige nu, er det fordi det er store virksomheder med mange ansatte, og fordi der er en økonomisk afmatning. Det er sværere at finde nyt job nu, så derfor kommer der meget fokus på sådan en sag.
Blandt landets erhvervsledere er holdningen delt omkring det at bruge truslen om udflagning til at presse lønningerne. Lego, har planer om at flytte noget af produktionen til Kina og/eller Mexico. Og her har koncernens finansdirektør Jesper Ovesen allerede luftet tanken om, at en lønnedgang kan bevare arbejdspladser i Billund. Danfoss-koncernen har allerede flyttet over 1000 arbejdspladser til udlandet blandt andet Slovakiet. Og her mener koncernchef Jørgen Mads Clausen, at en lønnedgang i den størrelsesorden som man kan presse igennem herhjemme, batter for lidt, til at det kan betale sig.
- Hvis lønmodtagerne kollektivt går ned i løn, kan det måske give et pusterum for en virksomhed. Men på længere sigt nytter det ikke noget. De danske lønninger er så høje, at vi alligevel ikke kan konkurrere med lande som Slovakiet, hvor lønningerne er ti gange lavere, siger Jørgen Mads Clausen til Fagbladet/sid.dk.
Netop Danfoss-koncernen er et eksempel på en virksomhed, der på fornuftig vis har forstået at få flyttet de urentable, løntunge dele af produktionen ud og samtidig sikre den teknologiske fornyelse herhjemme, mener direktøren fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
- Hvis Danfoss ikke drog fordel af globaliseringen og internationaliseringen, ville virksomheden ikke kunne klare sig i konkurrencen, siger Lars Andersen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. dec. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:21

Indland