Ny lov om pant i andelsboliger betyder en masse ekstra arbejde til andelsbestyrelser.
Bestyrelserne i landets andelsboligforeninger kan se frem til mere papirarbejde efter nytår. Især årets første måneder kan blive rimeligt hektiske for bestyrelser i større andelsboligforeninger.
Det skyldes den nye lov om pantsætning og udlæg i andelsboliger, der træder i kraft ved årsskiftet.
For langt de fleste andelsboligforeningern betyder det, at vedtægterne skal ændres. De er ofte skrevet af efter Boligstyrelsens vejledende normalvedtægt fra 1988, hvor der står, at andele i andelsboligforeningens formue ikke kan pantsættes, eller gøres til genstand for 'arrest eller eksekution'. Disse paragraffer skal ud af vedtægterne. Andelsboligforeningen kan dog indføje, at adgangen til pantsætning er begrænset til 80 procent af pantets værdi på lånetidspunktet.
Men det er det mindste. Pant og udlæg i andelsboliger skal tinglyses. Derfor skal andelsboligforeningens bestyrelse i hvert tilfælde afgive en erklæring på en særlig blanket, udarbejdet af Erhvervs- og Byggestyrelsen.
Her skal bestyrelsen blandt andet skrive under på hvilken andelshaver og andelsbolig der er tale om, hvorvidt andelsboligforeningen har stillet sikkerhed ved købet af andelen, og om foreningens vedtægter indeholder 80 procents begrænsningen ved pant. I det sidste tilfælde er det bestyrelsens eget ansvar at sikre, at denne grænse ikke overskrides.
Erhvervs- og byggestyrelsen har udsendt en bekendtgørelse om lovændringen der kan downloades på hjemmesiden www.ebst.dk/nyhed_byg/50067/1/0
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278