Nedskæringer og lån er klistret, der skal få Københavns budget til at hænge sammen næste år.
Københavns gymnasieelever, ældre og psykisk syge er blandt dem, der får at mærke, at hovedstaden skal holde skatterne i ro.
Der skal skæres 200 millioner kroner på næste års budget. Familie- og arbejdsmarkedsområdet skal bidrage med 50 millioner kroner til Borgerrepræsentationens nedskærings-fest.
- Området skal selv finde besparelserne. Det vil især gå ud over førskole-børnene i daginstitutionerne og de psykisk syge brugere af socialcentrene, vurderer Enhedslistens budgetorfører i Københavns Borgerrepræsenation, Mikkel Warming.
Der bliver også trangt i gymnasieklasserne. Hvis der ikke findes 15 millioner kroner til at bygge oprette flere klasser, eller til at fremskynde det nye Ørestadsgymnasium, risikerer klassekvotientet at stige til næste år.
- Det er stik imod løftet om, at der ikke skal være mere end 28 elever i en gymnasieklasse, som sidste års forligspartier afgav til de protesterende elever, konstaterer Mikkel Warming.
Det bliver ikke bedre af, at puljen på i alt 100 millioner til at renovere de københavnske skoler udløber til næste år. Hvis der ikke oprettes en ny pulje, vil nedslidningen accelerere, advarer han.
Udover de 200 millioner som skal spares i selve budgettet, skal hospitalerne i det selvstændige Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) ligeledes spare 179 millioner kroner. Hertil kommer et hul i HS-budgettet på 200 millioner kroner.
- HS ligger inde med en kassebeholdning på tre en kvart milliard kroner, og skal samtidig skære ned. De sidste år har HS haft overskud på mellem 70 og 100 millioner kroner om året. Jeg forstår det ikke. Det er problematisk, at HS skærer ned i stedet for at bruge nogle af de mange penge på at undgå forringelser. Jeg frygter, at der igen i år vil komme voldsomme forringelser, fortæller Enhedslistens Morten Kabell, der for øjeblikket afløse Bente Møller i Borgerrepræsentationen på grund af sygdom.
Han undrer sig over, hvor hospitalerne vil finde pengene.
- Personalet kan ikke løbe stærkere, uden at det får konsekvenser for behandlingen af den enkelte patient, og der kan heller ikke skæres mere i råvarerne til maden, hvor økonomaerne kun har 30 kroner per patient per døgn, at rutte med, siger Morten Kabell til Arbejderen.
Overborgmester Kramer Mikkelsen forsøger at gøre de ældre til de helt store vindere. Han vil søsætte en ældreplan, der skal give de ældre bedre forhold. Overborgmesteren har dog ikke afsat én eneste ekstra krone til at gennemføre planen, og han er endnu ikke kommet med nogle konkrete forslag til hvordan forholdene skal ændres.
Den kollektive trafik undgår med nød og næppe yderligere nedskæringer. Skindet holdes på næsen ved at optage et millionlån.
Københavns Kommunes budget ventes vedtaget den 7. oktober. HS' budget skal vedtages i begyndelsen af september. Det samlede budget i Københavns Kommune balancerer på cirka 30 milliarder kroner.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278