06 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nyt hul for østarbejdere

Nyt hul for østarbejdere

Torsdag, 12. august, 2004, 00:00:00

En ansøgning om at arbejde som selvstændig i Danmark er nok til, at østarbejdere kan arbejde uden kontrol i op til et halvt år.

Danske arbejdsgivere kan uden større problemer ansætte håndværkere fra de østlige EU-lande til at udføre arbejde til dumping-løn i op til et halvt år.
Fidusen er at lade dem søge om at arbejde som 'selvstændige' her i landet. Ansøgningen giver ret til at arbejde fuldt lovligt og uden nogen som helst kontrol af løn- og arbejdstidsforhold, så længe ansøgningen behandles, og så længe ankemulighederne ikke er udtømte. Og det kan tage op til et halvt år, oplyser Ringkøbing Statsamt til Fagbladet/sid.dk.
Derfor kan en vestjysk forretningsmand, der i maj fik en bøde på 20.000 kroner for brug af illegal litauisk arbejdskraft, stadig underbetale to litauere, der arbejder for ham på Bork Havn i Vestjylland.
Ringkøbing Statsamt har ganske vist afslået deres ansøgning om at arbejde i landet som selvstændige, fordi statsamtet fandt det godtgjort, at de var ansat af forretningsmanden. Men så længe anken af afslaget ikke er færdigbehandlet, kan de to 'selvstændige' litauere arbejde videre.
Politiet har heller ikke mulighed for at gribe ind, siger vicepolitikommissær Bjarne Højgaard, Ringkøbing politi til Fagbladet.
- Så længe litauernes ankesag ikke er afgjort i Udlændingestyrelsen, må de udøve selvstændig virksomhed. Det er lovligt arbejde, og så kan vi ikke gøre noget. Sådan er reglerne efter 1, maj. Når afgørelsen kommer fra styrelsen, tager vi sagen derfra, siger vicepolitikommissæren.
Et stort flertal af Folketingets partier indgik i december sidste år et forlig, den såkaldte Østaftale, som skulle sikre at arbejdere fra de otte nye EU-lande i Østeuropa ikke udnyttes som løntrykkere og billig arbejdskraft. Men Fagbladets seneste afsløring er blot det seneste eksempel på store huller i denne aftale.
Det får nu to af forligspartierne bag aftalen, Socialdemokraterne og SF, til om nødvendigt at kræve en ændring af lovgivningen for at få østaftalen til at fungere. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har sat sagen på dagsordenen på et møde i Østaftalens følgegruppe senere på måneden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. aug. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland