SiD´s Industrigruppe oplever en eksplosiv vækst i antallet af faglige sager. Arbejdsgiverne bryder i stigende grad overenskomsten, mener forbundet.
Arbejdsgiverne bryder i stigende grad overenskomsten, mener forbundet.
Arbejdsgiverne har tilsyneladende luppen fremme, når de nærlæser overenkomsterne på industiens område.
- De fortolker i stigende grad overenskomsterne, og det giver anledning til flere overtrædelser, lyder én af forklaringerne fra Arne Sørensen, forretningsfører i Industrigruppen.
Gruppen har lavet en opgørelse over antallet af faglige sager. Siden 2001 er alene antallet af fællesmøder mere end firedoblet fra 66 til forventet 266 i år. Der til kommer stigningen i antallet af mæglingsmøder fra 315 til forventet 466. Resultatet er nedslående, mener forretningsfører Arne Sørensen.
- Vi er bekymret over stigningen i antallet af sager. Det viser en forkert udvikling. Det tyder på, at arbejdsgiverne hellere vælger en sag i arbejdsretten frem for samarbejdets vej. Men konflikt er ikke den rigtige vej, siger Arne Sørensen til Arbejderen.
Opgørelsen peger ikke på, at der skulle være områder i overenskomsterne, der giver flere problemer end andre.
- Der sker desværre brud over hele linjen. Vi ser det med opsigelsesvarsler, lønudbetalinger, pensionsindbetalinger og overtidsbetaling bare for at nævne nogle områder.
- Når vi sammenligner stigningen i antallet af faglige sager med den kendsgerneing, at antallet af samtlige arbejdsnedlæggelser på LO-området er halveret i samme tidsrum, så tyder det på, at det er arbejdsgiverne, der i stigende grad bryder overenskomsten.
- Mit råd til arbejdsgiverne lyder: Lad fornuften råde. Find frem til fornuftige løsninger i samarbejde og dialog med medarbejderne. Det er fjollet at vælge konfliktens vej i stedet for samarbejdsvejen.
Kim Graugaard, direktør i Dansk Industri, kan ikke nikke genkendende til tallene fra SiD. Han mener kun, der er tale om en mindre stigning i antallet af fællesmøder. En stigning han ikke finder ensbetydende med, at virksomhederne skulle begå flere brud på overenskomsterne, siger han til Politiken.
Han har ikke været at træffe for en kommentar til, hvad fællesmøderne ellers er udtryk for, idet fællesmøder holdes, når én af parterne har brudt overenskomsten. Mæglingsmøder holdes der imod, når der er uenighed om fortolkningen af overenskomsterne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278