Kommunerne bliver dømt, til selv at finde frem til kontanthjælpsmodtagere der er blevet snydt, mener advokat.
Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen vil ikke tage stilling i sag om ansættelsesbeviser.
Lars Løkke Rasmussen har for nylig afvist at udtale sig med den begrundelse, at han ikke har kompetence til det. Claus Hjort Frederiksen erklærede allerede i april, at der slet ikke er nogen sag.
Advokatfuldmægtig Lars Bjørknæs fra advokatfirmaet Møller og Møller i Skanderborg forstår godt, hvorfor ministrene ikke vil have fingrene i sagen.
Det vil nemlig koste kommunerne et milliardbeløb, fordi de ikke har givet aktiverede ansættelsesbeviser eller også har ansættelsesbeviserne været mangelfulde.
- De burde tage stilling i denne sag. Men det er ikke til deres fordel. Det er den eneste grund jeg kan se, siger Lars Bjørknæs til Arbejderen.
Lars Bjørknæs forventer at vinde en retssag imod Svendborg Kommune på vegne af flere aktiverede, der ikke har fået et ansættelsesbevis.
Retssagen er samtidig en principsag der afgør, om kommunerne selv skal finde frem til de aktiverede, der har krav på en godtgørelse. Svendborg Kommune har erkendt, at de har lavet fejl omkring ansættelsesbeviser til aktiverede og kommunen har fundet frem til 64 personer, der hver har fået en godtgørelse på 5000 kroner.
Fra 1. juli har beskæftigelsesministeren nedsat det beløb som arbejdsgiverne skal betale i godtgørelse for manglende eller mangelfulde ansættelsesbeviser.
- Jeg er ikke i tvivl om, at dette skridt er taget, fordi kommunerne står over for en kæmperegning. Men jeg tror ikke, at ministerens bekendtgørelse holder. Det er jeg sikker på, at den ikke gør. Det er nemlig i strid med EU-direktivet, hvor der står, at man kan få op til 26 ugers løn i godtgørelse. Hvis man kan gå ned under 10.000 kroner i godtgørelse, skal jeg have mine skolepenge tilbage, siger Lars Bjørknæs.
Vinder Lars Bjørknæs sagen imod Svendborg Kommune, bliver forældelsesfristen på fem år sat ud af kraft, fordi det er en offentlig myndighed. Så snakker vi om 20 års forældelse, påpeger han.
Retssagen imod Svendborg Kommune vil tage sin tid, vurderer Lars Bjørknæs. Der kommer ikke nogen afgørelse før om godt et års tid.
Ansættelsesbevis
Alle der er ansat og arbejder i mere end otte timer om ugen i mere end én måned skal have et ansættelsesbevis. Loven gælder også for arbejdsløse i aktivering.
Loven om ansættelsesbevis bygger på et EU-direktiv og fastsætter, at en arbejdsgiver skal oplyse en ansat om vilkårene for ansættelsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278