05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kommuner og HK presser ministre

Kommuner og HK presser ministre

Onsdag, 21. juli, 2004, 00:00:00

Kommunernes Landsforening og HK slår et fælles slag for at bevare skolepraktikken.

Skolepraktik er det bedste redskab til at få et menneske i arbejde.
Det slår Kommunernes Landsforening, KL, og HK/Kommunal fast i et fælles brev til fire ministre.
- Intet andet arbejdsmarkedspolitisk redskab kan præstere så gode resultater, end ikke privat jobtræning, understreger Erik Fabrin, formand for KL’'s it- og erhvervsudvalg, og Kim Simonsen, formand for HK/Kommunal.
De seneste fem år er 40 procent af de uddannelsessøgende, der gennemfører hele deres uddannelse i skolepraktik kommet i arbejde. For de, der begynder i skolepraktik men senere får en praktikplads, er erhvervsfrekvensen endda oppe på mellem 60 og 75 procent. På kontorområdet lykkes det for mere end halvdelen af de unge der starter i skolepraktik, at skaffe sig en praktikplads hvor de kan fortsætte uddannelsen.
Derfor har kommunerne og HK meget svært ved at forstå argumentet om, at skolepraktik giver lav beskæftigelsesfrekvens. Et argument, som er blevet brugt i forbindelse med, at antallet af skolepraktikpladser er skåret ned fra 5000 pladser til 1200. På kontoruddannelsen afskaffes skolepraktikken helt.
- Hvert år hjælpes tusinder i arbejde gennem skolepraktik. Det er først og fremmest unge af anden etnisk baggrund samt lidt ældre voksne, der efter sygdom har behov for en omskoling for at vende tilbage til arbejdsmarkedet, som har gavn af skolepraktikken, siger Kim Simonsen.
Han frygter, at fjernelsen af skolepraktikken vil betyde, at en række mennesker bliver fastholdt i passiv forsørgelse.
Erik Fabrin, Venstre-borgmester i Søllerød Kommune, er enig.
- At man vil fjerne en velfungerende ordning, der hjælper mange andengenerationsindvandrere med at gennemføre en uddannelse og få et arbejde, er i modstrid med regeringens egne målsætninger på integrationsområdet. Mange andengenerationsindvandrere har svært ved at få en praktikplads. For dem bliver skolepraktikken en ”brobygger”, der åbner døren til arbejdsmarkedet i form af restlæreaftaler, siger han.
Ministrene Ulla Tørnæs, Henriette Kjær, Claus Hjort Frederiksen og Bertel Haarder har med ansvar for henholdsvis uddannelse, sociale forhold, beskæftigelse og integration et fælles ansvar for at sikre en realisering af regeringens målsætning om at få flere i arbejde og opnå en bedre integration af unge med anden etnisk baggrund. Ved at afskaffe skolepraktikken lægges der alvorlige hindringer i vejen for de bestræbelser, mener de to formænd og opfordrer politikerne til at revurdere beslutningen om at beskære skolepraktikken.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jul. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland