05 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ældrepleje drukner i papir

Ældrepleje drukner i papir

Tirsdag, 20. juli, 2004, 00:00:00

Der er kommet flere ansatte i ældresektoren, men antallet af ansatte i administrationen er vokset fire gange så hurtigt som de øvrige grupper.

Udviklingen på ældreområdet er gået stik modsat regeringens egne intentioner.
I stedet for ”flere varme hænder” til de ældre, som har været regeringens slogan, bruges hænderne i stigende grad til papirarbejde.
Antallet af chefer og kontoransatte i ældreplejen er på landsplan vokset med ikke mindre end 24 procent fra 2000 til 2003, viser tal fra Finansministeriet.
- Vi har aldrig haft så meget administration og så mange ledere på alle niveauer, som vi har i dag. Vi bruger al for meget tid på at dokumentere, hvad vi bruger vores tid til, lyder kommentaren fra Sonja Petersen, der ud over at være suppleant for fællestillidsrepræsentanten er tilknyttet lokalcentret Møllestien og Betania i Århus.
Som eksempel nævner hun nødopkald eller ekstrabesøg hos borgerne. Begge dele skal beskrives på dertil indrettede skemaer, som ryger videre i systemet til yderligere registrering. Det betyder nødvendigvis, at der er brug for flere på kontorerne, mener Sonja Petersen.
Hun er ikke et sekund i tvivl om, at den voksende administration er en konsekvens af fritvalg-ordningen. Tillidsrepræsentanten så hellere, at tiden til papirnusseri i stedet blev brugt til at nusse om de ældre. Samtidig kunne hun godt ønske sig, at plejepersonalet oplevede den samme stigning i antallet af ansatte, som i det administrative led. Samlet set er der blevet ansat næsten 5000 ekstra indenfor hele ældreområdet i den nævnte treårs periode.
Sygeplejersker, hjemmehjælpere samt social- og sundhedsassistenter er der blevet godt fem procent flere af i gennemsnit.
Sonja Petersen vil ikke afvise, at der på landsplan kan være kommet flere hænder indenfor ældreplejen. Alligevel har hun en bemærkning til tallene.
- Vi har ikke fået flere ansatte. Desuden kan man ikke kun se på antallet af ansatte uden samtidig at forholde sig til antallet af brugere. Jeg kunne derfor godt tænke mig at se et tal på, hvor mange flere brugere der er kommet til.
Sonja Petersen er ikke alene om at være bekymret over tallene fra Finansministeriet.
- Det er en helt forkert retning det går i. Vi skal netop arbejde for mere tid hos borgerne, der skal have hjælp, og mindre administration, siger kristendemokraten Tove Videbæk, formand for Folketingets Socialudvalg.
Hun har tidligere udtalt til Arbejderen, at hun undrer sig over, at kun 135 millioner kroner ud af 500 millioner kroner i regeringens såkaldte ældrepakke kommer de ældre til gode. Samtidig afviste hun dog, at pengene skulle være brugt til administration og bureaukrati for at sikre den såkaldte fritvalgs-ordning.
Tove Videbæk vil nu bede socialminister Henriette Kjær om en redegørelse.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jul. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland