04 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ingen oplysninger om olieprofitter

Ingen oplysninger om olieprofitter

Lørdag, 10. juli, 2004, 00:00:00

Olieselskaberne kan hente mange flere milliarder i Nordsøen, end hidtil antaget. Reserverne af olie- og gas er nemlig stærkt undervurderet, siger Energistyrelsen

Der er langt mere olie og gas i Nordsøen, end det hidtil har været kendt.
Det fremgår af Energistyrelses årsrapport 'Danmarks olie - og gasproduktion 2003', der udkom for nylig. Ifølge Energistyrelsens nye tal, er de oliereserver, der er mulige at udvinde, 481 millioner kubikmeter. Da Fogh-regeringen indgik sin aftale med DUC om Nordsø-olien sidste efterår, blev potentialet vurderet til at være 357 millioner kubikmeter.
Endnu større er opskrivningen af naturgasreserverne. Indtil nu har den været beregnet til at være 136 milliarder kubikmeter naturgas. Men det rigtige tal er snarere 288 milliarder kubikmeter, vurderer Energistyrelsen, altså mere end en fordobling.
Dermed ligger der langt flere milliarder og venter på A.P. Møller i Nordsøen, end politikerne og økonomer hidtil har regnet med.
A.P.Møller-Mærsk har netop specialiseret sig i udvinding af gas på verdensplan, blandt andet med omfattende investeringer i Qatar, hvor verdens største kendte, men endnu ikke udnyttede gaslomme ligger.
Martin Windelin, der er økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, kritiserer Energistyrelsen, fordi de i den nye rapport overhovedet ikke undersøger, hvad de nye oplysninger betyder for olieselskabernes profitter i fremtiden.
Ifølge Windelin har Energistyrelsen tidligere foretaget den slags beregninger. I årsrapporterne fra perioden 1996-2000 var profit- og rentabilitetsanalyser en fast bestanddel af undersøgelsen. Men det er altså nu blevet stoppet.
- Energistyrelsens årsrapport giver et yderst mangelfuldt billede af olieselskabernes økonomiske forhold, siger Martin Windelin.
- Også set i lyset af den store diskussion, der var i efteråret 2003 - i forbindelse med indgåelse af aftalen med A.P.Møller-Mærsk om koncessions- og beskatningsvilkår frem til 2042, synes det mærkeligt, at Energistyrelsen helt undlader at give en opdateret beskrivelse af disse forhold i den netop offentliggjorte rapport, påpeger han.
Windelin finder det problematisk, at politikerne og befolkningen ikke får adgang til det objektive talmateriale, som gør det muligt at vurdere olieselskabernes gevinster.
- Det bliver jo ikke mindre interessant, set i lyset af de høje oliepriser, lyder det fra AE-økonomen.
Uanset, hvor meget Møller-Mærsks profitter stiger i fremtiden, kan ingen regering i de næste 38 år pålægge koncernen en forøget beskatning. Det er nemlig ulovligt ifølge den aftale, som Fogh-regeringen indgik sidste efterår.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jul. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland