Værftsarbejdere gik hjem i protest over Steel Protection Polands brug af billig polsk arbejdskraft. Nu kræver værftet overenskomst.
Tirsdag formiddag gik 105 ansatte i produktionen på Karstensens Skibsværft i Skagen hjem.
- På det faglige møde vi holdt til morgen, gav folk udtryk for, at nu var grænsen nået. De syntes, det var på tide, at vi stod sammen og markerede, at vi ikke vil arbejde sammen med nogen, der ikke får det samme i løn som os, siger tillidsmand Jesper Larsen til Arbejderen.
Ledelsen på Karstensens Skibsværft tog prompte konsekvensen af strejken og den seneste tids uro om brugen af billig polsk arbejdskraft og indstillede polakkernes arbejde. De kommer ikke i gang igen, før deres firma, Steel Protection Poland, har tegnet overenskomst, lyder det.
- Vi er sådan set ligeglade med, om det er polakker eller ej. Vi kan bare ikke acceptere, at de får 50 kroner mindre i timen end os for det samme arbejde. Der skal ikke være tvivl om, at vi hellere end gerne ville kunne sige til polakkerne: 'Her har I 141 kroner i timen, ligesom vi andre får', siger tillidsmanden.
For ham er der ingen tvivl om, at den her sag mere drejer sig mere om arbejdsgiverens iver efter at sikre sig billig arbejdskraft end om manglen på kvalificeret lokal arbejdskraft, som direktør Tage Rishøj ellers har givet udtryk for.
- Vi kan jo ikke holde til at gå til arbejdsgiveren og sige, at vi vil arbejde for 90 kroner i timen. Det kan slet ikke hænge sammen. Hvis vi bare stiltiende ser på, at der bruges billig udenlandsk arbejdskraft, så kan vi ende i den situation, at næste gang værftet skal mande ned, så sidder vi på bænken udenfor værftet og kigger på, at andre laver vores arbejde.
En by som Skagen vil ikke kunne holde til at miste arbejdspladser og skatteindtægter samtidig med at lokalbefolkningen går på dagpenge. Det vil Danmark heller ikke, mener Jesper Larsen.
Morten Dahlberg, faglig sekretær i SiD Skagen, bakker tillidsmanden op.
- I sidste ende handler det her om forsvar af vores arbejdspladser og af den danske velfærdstat. Vi kan ikke acceptere, at arbejdsgiverne ansætter billig arbejdskraft, som ikke betaler skat her i landet. Det er en trussel mod vores velfærd, for hvor skal vi så få pengene fra til betaling af velfærdsgoderne, spørger Morten Dahlberg, der selv har svært ved at tro på, at arbejdsgiverne frivilligt betaler mere i skat for at Danmark for eksempel fortsat kan have et velfungerende hospitalsvæsen.
Både Jesper Larsen og Morten Dahlberg så helst, at de arbejdsløse her i landet blev klædt på til en plads på arbejdsmarkedet.
- Det har ikke noget med racisme at gøre. De kan for min skyld ansætte al den udenlandske arbejdskraft, de vil. Det skal bare være på de samme betingelser som dansk arbejdskraft, lyder det fra Morten Dahlberg.
Karstensens Skibsværft A/S
Med omkring 190 ansatte er Karstensens Skibsværft i Skagen Danmarks tredjestørste værft, kun overgået af Lindø og Fredericia.
Den nuværende direktør, Knud Degn Karstensen er tredje generation i den gamle familieejede virksomhed, som blev etableret i 1917.
For et år siden begyndte virksomheden at afvikle familieejerskabet. Blandt de nye ejere er Tage Rishøj, som i dag også er direktør for virksomheden. Det var ham, som udtalte til Arbejderen i fredags, at de danske arbejdere ikke kan klare en hel dag uden stimulanser.
Ifølge Børsen øgede værftet i 2003 sin omsætning fra 247 millioner til 363 millioner, og øgede sit overskud fra 2,5 millioner til knap 8 millioner.
Karstensens Skibsværft ejer i dag også Nuuk Værft, som er Grønlands største værft.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278