Gitte Brønd er sikkerhedsrepræsentant for 280 bybuschauffører ved Odense Bybusser. Hun er blevet udnævnt til årets sikkerhedsrepræsentant af SAA i Århus.
Hun er blevet udnævnt til årets sikkerhedsrepræsentant af SAA i Århus.
- Det var et skulderklap, som jeg trængte til. Jeg synes, at jeg var ved at blive trængt op i en krog. Så det gav fornyet styrke til at fortsætte det arbejde, jeg har gang i. Så det var rigtig dejligt, siger Gitte Brønd, som er sikkerhedsrepræsentant for 280 bybuschauffører ved Odense Bybusser.
Gitte Brønd er blevet udnævnt til årets sikkerhedsrepræsentant af Samarbejdet Arbejdere og Akademikere, SAA. Det århusianske samarbejde ønsker med prisen hvert år at sætte fokus på dem, der alt for sjældent får anerkendelse for deres indsats for sikkerhed og sundhed på arbejdspladserne.
Udnævnelsen har givet Gitte Brønd et større netværk ved, at hun nu har fået øjnene op for de folk, der er i SAA. Blandt andet vil hun bruge SAA i forsøget på at få et bedre samarbejde med det lokale Arbejdstilsyn på Fyn.
Hun kan ikke give nogen vejledning på, hvordan man bliver årets sikkerhedsrepræsentant. Hun mener, at hun bare har gjort en indsats for arbejdsmiljøet på sin arbejdsplads.
Gitte Brønd blev indstillet til prisen af sin egen fagforening, SiD Transport i Odense, der blandt andet beskriver hende sådan:
'Hun er en person der tager sit tillidserhverv meget alvorligt og yder i det daglige en fortrinlig og forbilledlig indsats som sikkerhedsrepræsentant til glæde for sine mange kolleger.'
Arbejdertraditionen i bagagen
Gitte Brønd går meget op i de gamle arbejdertraditioner der kort fortalt lyder: Gør din pligt - kræv din ret.
- Jeg tager ikke et nej for et nej. Mine forældre var arbejdere og jeg er opdraget som arbejder. Det synes jeg, at jeg holder fast i, siger hun.
Odense Bybusser har i en længere periode ligget i konflikt omkring bemanding og kørerplaner. Det resulterede blandt andet i strejker sidste sommer.
- Vi har folk der endnu ikke er kommet i gang igen efter konflikten sidste sommer. Det er folk, der nu ligger på vippen af en fyreseddel, fordi de gik ned på grund af stresssymptomer.
Politikerne ville sidste år spare en million kroner på buskørslen i Odense. Ud over at skære ned på antallet af busser betød det, at de busser, der var på gaden, skulle køre turen hurtigere igennem. Det betød også, at der heller ikke var tid til at holde pauser.
Resultatet var store forsinkelser, utilfredse passagerer og meget stressede chauffører.
Dengang sagde Gitte Brønd til Arbejderen:
- Vi har kørt med sommerkøreplanen i tre uger. Vi kan ikke længere. Folk melder sig syge. Folk græder af stress. Folk kan ikke forstå, hvorfor vi ikke kan nå at overholde køreplanen.
Chaufførerne formåede at gå sammen og vende deres vrede både mod ledelsen og mod politikerne. Og det har nu givet resultater, mener hun.
24 timers job
Det kræver meget at stå igennem en kamp for bedre arbejdsmiljø, mener Gitte. Det kræver et netværk og at man i en kort periode kan melde sig ud af familien.
- Når sådan en konflikt er på sit højeste er det et 24 timers job. Man kommer til at leve i en boble, der kun handler om faglig kamp og faglige rettigheder. Hvis ens nærmeste ikke også er fagligt aktive, kan de ikke forstå det. Jeg har heldigvis et godt netværk, så jeg tror også, jeg havde fortsat, selv om jeg ikke var blevet udnævnt til årets sikkerhedsrepræsentant, siger Gitte Brønd.
Hun mener ikke, at der i dag er nok fokus på opgaven som sikkerhedspræsentant. Men det er også op til sikkerhedsrepræsentanterne at gøre mere opmærksom på deres arbejde. Det er nemlig vigtigt, at man ved, hvad det er man stiller op til ved valg og hvad det kræver af én.
- Hvis ikke man er parat til at give det, som det koster ind imellem, skal man lade en anden komme til. Men er man klar på det får man en indflydelse, som jeg i dag ikke ville undvære, siger hun og advarer imod planer om, at indfører aftalestof omkring arbejdsmiljøet.
Samtidig advarer hun imod at indføre såkaldte supertillidsfolk, hvor tillidsrepræsentanten både skal være sikkerhedsrepræsentant og tillidsrepræsentant.
- Supertillidsmænd er yt i min verden, fordi man kan ikke bestride begge poster. Jeg mener også, at sikkerhedsrepræsentanten i perioder skal kunne købes fri, hvis arbejdet kræver det på arbejdspladsen. Der er nok at tage fat på.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278