Mange socialdemokratiske vælgere har ønsket at give Poul Nyrup et skulderklap efter formandsopgøret, siger erfaren insider.
Fremgangen for S og SF er ikke udtrykket for en svækket unionsmodstand. Heller ikke i de to partier, mener Mogens Ove Madsen, lektor i samfundsøkonomi ved Aalborg Universitetscenter.
Han er tidligere medlem af de socialdemokratiske EU-skeptikeres forum, SNE, og nuværende EU-skeptisk SF'er. Med den erfaring som ballast sætter han i høj grad spørgsmålstegn ved såvel S- som SF-toppens fortolkning af valgresultatet som en dødsdom over den 'golde EU-modstand'.
- For det første mener jeg ikke, at man kan tale om 'gold EU-modstand'. Det udtryk passer ikke på bevægelserne. Det er helt legitimt at sætte spørgsmålstegn ved unionsudviklingen. Og jeg er sikker på, at debatten og afstemningen om den kommende unionsforfatning vil vise, at unionsmodstanden er lige så stærk som den altid har været, siger Mogens Ove Madsen til Arbejderen.
Socialdemokraterne blev valgets absolutte sejrherre, med en fordobling af stemmerne. Nyrup står som suveræn stemmesluger med omkring 300.000 personlige stemmer.
- Mange socialdemokratiske vælgere har ønsket at give Poul Nyrup et skulderklap efter formandsopgøret, og der ligger også en protest mod Fogh gemt i de mange S-stemmer. Jeg tror det har betydet, at flere socialdemokrater, som normalt ikke har stemt til Europa-parlamentsvalget, har stemt denne gang. Omvendt er jeg sikker på, at flere unionsmodstandere end sædvanligt er blevet hjemme.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278