Socialdemokratiet mener ikke, at krigsforbrydelser og brug af tortur skal hindre, at Danmark bliver i Irak efter 1. juni.
Trods omfattende krigsforbrydelser og brug af tortur, begået af koalititionsstyrkerne i Irak, vil et flertal i Folketinget forlænge udstationeringen af de danske soldater.
Tirsdag indgik Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne og VC-regeringen en aftale om at forlænge mandatet.
- Vi havde håbet, at der ville være en større afklaring om de igangværende forhandlinger om en ny FN-resolution og overgang til irakisk selvstyre fra den 30 juni. Hvis det utænkelige skulle ske, at FN ikke støtter det irakiske selvstyre, har vi en ny situation. Men hvornår vi får et nyt FN mandat er usikkert, siger Socialdemokratiets udenrigsordfører, Jeppe Kofod, til Arbejderen.
Han mener ikke, at krigsforbrydelserne og brug af tortur begået af koalitionsstyrkerne, har noget med de danske styrke at gøre. Det er enkeltpersoner, der skal drages til ansvar for deres handlinger.
- De to ting har ikke noget med os at gøre. Vi er der for at hjælpe den irakiske befolkning. Danmark har et moralsk ansvar for at blive i Irak på et vanskeligt tidspunkt for den amerikansk ledede koalition, påpeger han.
Det nuværende mandat for den danske styrke i Irak udløber den 1. juni. Derfor skal regeringen i løbet af få uger fremsætte et nyt beslutningsforslag for at forlænge perioden.
Ingen af partierne, der nu støtter en forlængelse, har set regeringens beslutningsforslag, som regeringen er ved at udarbejde. Det danske ansvarsområde vil efter al sandsynlighed blive udvidet. Danskerne skal overtage et større ansvarsområde fra englænderne i det sydlige Irak. Men der skal ikke sendes flere soldater til Irak.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen fastholdt i Folketinget onsdag eftermiddag, at et nyt irakisk regeringsråd får overdraget magten den 30. juni.
- Ingen har betvivlet, at datoen er realistisk. Den amerikanske regering og FN ser det som realistisk. Der vil komme en ny og bredere regering, som formentlig vil invitere os til at blive i Irak, siger Anders Fogh i Folketinget.
Et nyt regeringsråd skal fremme et demokratisk valg, mener statsministeren. Men han vil ikke tage stilling til, hvem der skal sidde i den midlertidige regering.
- FN skal være med i processen. Det er afgørende, hvad der kommer her fra. Det er afgørende at det nye regeringsråd får autoritet. De udenlandske tropper skal forlade Irak, når situationen er til det, siger Anders Fogh Rasmussen.
Det var det tætteste statsministeren kom på spørgsmål fra SF's udenrigsordfører, Villy Søvndal, om hvor vidt magtoverdragelsen til irakerne den 30. juni omfatter både den politiske, økonomiske og militære ledelse af landet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278