Regeringen vil kopiere den norske sygehusreform fra 2002. Men allerede nu er erfaringerne fra Norge skræmmende.
- Jeg er meget bekymret, hvis takststyring af sygehusene vinder indpas. Ikke alene afføder det et stort bureaukrati. Men det betyder også, at læger og sygehusbestyrelser begynder at spekulere i at tiltrække en særlig gruppe patienter, der økonomisk er favorable.
Det siger Jes Søgaard til Arbejderen. Han er direktør for Dansk Institut for Sundhedsvæsen.
Ifølge det udspil til kommunalreform, som Fogh-regeringen har fremlagt, skal 20 procent af pengene til sygehusene gives via de såkaldte DRG-takster (1). Det vil sige, at sygehusene får en fast pris per patientbehandling, alt efter hvilken diagnose, der er stillet.
- Sådanne DRG-takster er jo aldrig helt præcise. Så der vil blive spekuleret i, hvis nogle operationer er mere rentable end andre, siger Jes Søgaard.
- Dertil kommer, at sygehusene også vil udvælge sig de mest rentable indenfor den enkelte patientgruppe. DRG-taksten for en behandling er jo en gennemsnitspris. Så de gamle og svagelige, eller de, der har en sukkersyge oveni, er mere udgiftskrævende at behandle. De vil blive presset ud til fordel for de, der er velstillede og raske, forklarer Jes Søgaard.
- Vi ved faktisk fra USA's Medical Care, at en sådan udvælgelse sker.
Han frygter, at de 20 procent takstregulering bare er første skridt, og at takstreguleringens andel vil stige efterhånden.
- Jeg undrer mig over, at man ikke ser på erfaringerne fra Norge. Her har de været helt oppe på at 60 procent var finansieret via takststyring, men det er lige blevet besluttet at sænke det til 40 procent, på grund af de dårlige erfaringer, siger Jes Søgaard.
Regeringens forslag er i sit indhold meget parallelt til den norske sygehusreform, som blev indført den 1. januar 2002. Det norske sygehusvæsen blev dengang overført til staten, der står for finansieringen, og for hvert sygehus er der udpeget en forretningsmæssig bestyrelse.
Netop kombinationen af takststyring og statslig styring af sygehusvæsenet, har fået en række eksperter op af stolene med advarsler:
- Med takststyring kan man sidde inde på Slotsholmen og styre prioriteringen mellem forskellige patientgrupper, ved at skrue op og ned for taksterne på den enkelte behandlinger. Der vil være en oplagt risiko for, at regeringen vil prioritere de stærke patientgrupper, mens de gamle og psykisk syge køres bagud af dansen, siger Jes Søgaard.
Note:
1. DRG-takster henviser til diagnoserelaterede grupper. Der findes i alt 500 forskellige DRG-grupper.
Finansiering af sygehusvæsenet:
De fem sundhedsregioner får ansvar for sygehuse, praktiserende læger og resten af sygesikringsområdet. Regionsrådene skal ikke kunne opkræve skat. I stedet får de penge til sundhedsvæsenet fra to kilder:
1. Fra staten, som vil opkræve en sundhedsskat på cirka otte procent fra alle. Staten fordeler herefter pengene til sundhedsregionerne: Cirka 80 procent af statsfinansieringen gives som et bloktilskud. Resten gives efter hospitalernes præstationer.
2. Fra kommunerne, som skal betale for de operationer, som de køber. Denne indtægtskilde skal dække ti procent af sundhedsudgifterne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278