Kongressernes beslutning om at de lokale afdelinger er suveræne, er afgørende for aktivitet og demokrati
Især én beslutning på kongresserne i SiD og KAD var ventet med spænding - hvad bliver afdelingernes rolle i forhold til forbundet?
Et stort flertal på begge kongresser endte med at slå fast, at fagforeningerne i det kommende forbund er selvstændige og suveræne.
Det betyder, at det er de enkelte fagforeninger, der fastsætter sit eget kontingent og dermed sine muligheder for en faglig og politisk aktiv indsats i lokalområdet. Den, der betaler orkesteret, bestemmer, hvilken musik der skal spilles.
Det har i mange år været en kamp i SiD, om det er forbundet, der skal bestemme over fagforeningerne, eller fagforeningerne der skal bestemme over forbundet.
På sidste uges kongres var der flertal for den sidstnævnte holdning.
Lønninger til debat
Igennem længere tid har lønninger for de valgte og ansatte været drøftet både i den offentlige debat og blandt medlemmerne i SiD/KAD.
Denne debat kom også op på kongressen i SiD.
'Kongressen fastsætter rammer og principper for lønniveau og pensioner til fagligt ansatte i forbundet og hovedkassen, samt regulering af disse. Kongressen fastsætter også rammer og principper for arbejdstab, diæter, rejsegodtgørelse og honorarer samt regulering og udbetaling af disse................'.
Sådan lød et forslag fra Bryggeriarbejderne, Murersvendene og Murerarbejdsmændene i København.
SID's forbundsledelse havde indstillet forslaget til forkastelse, men det blev vedtaget med stort flertal.
Konsekvensen er, at det er det nedsatte lønudvalg, som kommer med indstillinger til hovedbestyrelse og kongres. Nu bliver det kongressen, som bestemmer, det betyder, at den enkelte delegerede er ansvarlig.
Det skulle give gode muligheder for, at aflønningen af de valgte og ansatte kommer i bedre overensstemmelse med de medlemmer, som de repræsenterer, mener forslagsstillerne. De vil på sigt arbejde for at få afskaffet 'dobbelt løn'. Det vil sige, at man kun aflønnes af forbundet og uanset hvilke honorarer og andre lønindtægter man har i kraft af sin tillidspost, skal disse afleveres til forbundet (for eksempel bestyrelsesposter i kooperativer).
Arbejdsmøder
En tredje og vigtig beslutning, som kongresserne tog, gælder sammensætningen af hovedbestyrelsen.
29 procent bliver forbundsrepræsentanter, mens 71 procent skal vælges som repræsentanter for fagforeninger og arbejdspladser.
I dag har SiD's ledelse 35 procent forbundsrepræsentanter og 65 procent udefra. I KAD er fordelingen 80 procent udefra og 20 procent indefra.
De delegerede besluttede også, at hovedbestyrelsesmøder er arbejdsmøder, der ikke skal afholdes på feriecentre i udlandet. Det understreges i lovene, der fastslår, at hovedbestyrelsesmøder fremover skal holdes i Danmark.
Med de ovenstående vedtagelser skulle der være skabt gode forudsætninger og rammer for, at det nye forbund og fagforeningerne kan udvikle sig til et fagligt og politisk kraftcenter i det lokale område. Vi går ikke gennem perleporten, men der er skabt muligheder, vurderer Henrik Lippert, formand for Murerne i København
PAA
SiD og KAD fusion
I sidste uge tog SiD OG KAD et stort skridt nærmere et nyt fælles forbund. Det skete på to kongresser i Odense, der begge havde sammenlægning på dagsordenen. De delegerede diskuterede grundlaget for et nyt forbund og tog stilling til ny lokalstruktur og nye love.
Arbejderen giver et overblik over nogle af de beslutninger, som blev taget på kongresserne -og hvilke mulighed og vanskelighed der er i processen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278