02 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Regeringen privatiserer arbejdsløse

Regeringen privatiserer arbejdsløse

Torsdag, 29. april, 2004, 00:00:00

Et enstrenget beskæftigelsessystem kan ende med at gøre arbejdsløse til klienter, advarer lederen af SiD´s a-kasse.

Ifølge regeringens strukturudspil skal kommunale jobcentre, overtage både Arbejdsformidlingens og kommunernes beskæftigelsesindsats. Og det kan vise sig at være begyndelsen til en total 'klientgørelse' af arbejdsløse a-kasse-medlemmer.
- Jo hurtigere man gør beskæftigelsespolitikken enstrenget, jo hurtigere vil vi være på vej til, at også ydelsessystemerne gøres enstrengede - at adskillelsen mellem kontanthjælp og dagpenge bliver ophævet, siger Morten Kaspersen.
Hvis det sker, vil der være tale om en total klientgørelse af de arbejdsløse, understreger Morten Kaspersen overfor Arbejderen.
Landsorganisationerne LO og FTF og de store arbejdsgiver-organisationer kritiserer også regeringens udspil. Kommunerne er for små størrelser til at sikre en arbejdsformidling i et land, hvor arbejdskraften bliver stadig mere mobil. Kommunerne er også generelt for dårlige til at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde, og indsatsen i øvrigt er alt for uens fra kommune til kommune, mener top-repræsentanterne for arbejdsmarkedets parter.
Beskæftigelsesministeren afviser kritikken.
- Det er hverken et kommunalt eller et statsligt system. Det er et nyt system, som bygger på det bedste fra AF-systemet og det bedste fra kommunerne, siger Claus Hjort Frederiksen.
En nærlæsning af regeringens udspil på beskæftigelsesområdet afslører dog, at der ikke er meget af hverken AF eller kommunal aktivering i udspillet: De nye jobcentre skal først og fremmest fungere som en indslusning til et totalt privatiseret system.
'I forhold til driften af den aktive indsats har de lokale jobcentre primært en bestillerfunktion. Andre aktører skal gennemføre indsatsen under resultatafhængig aflønning,' hedder det i udspillet.
Af et tilknyttet notat fremgår det også, at afprøvningen af, om man nu også står til rådighed for arbejdsmarkedet, kan foregå ved at man bliver sat til at søge arbejde via Jobnet, og at det derfor skal være muligt at søge på tværs af landet og på tværs af faggrupper. Regeringen lægger dog ikke i sit udspil op til konkrete stramninger af rådighedskravene.


Flytterod
Der bliver færre job når kommunerne slås sammen i større enheder. Ingen vil dog blive fyret, det hele kan klares ved naturlig afgang, forudsiger regeringen i sit strukturudspil.
Til gengæld kan mange offentligt ansatte risikere, at deres job holder flyttedag. For eksempel skal de ansatte i Arbejdsformidlingerne flyttes over til de kommende kommunale jobcentre. Omvendt skal skatteligningen flyttes fra kommunerne til staten. Og ifølge tjenestemandsloven er det bare om at flytte med, hvis jobbet flytter.
Noget andet er så, om der reelt bliver tale om færre offentligt ansatte som følge af strukturreformen. Det tvivler for eksempel LO på, med henvisning til erfaringerne fra sammenlægningen af kommunerne på Bornholm.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. apr. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland