02 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Botilbud overgår til kommunerne

Botilbud overgår til kommunerne

Torsdag, 29. april, 2004, 00:00:00

Den værst tænkelige reform. Taberne bliver blandt andet de handicappede og de psykiatriske patienter, siger Enhedslistens repræsentant i Århus Amtsråd.

Hundredevis af amtslige tilbud for psykisk og fysisk handicappede skal flyttes til kommunal regi, hvis det står til regeringen.
Det vækker bekymring i mange af de specialiserede amtslige institutioner.
Tidligere har blandt andet forældre fra Autismeforeningen og Landsforeningen Evnesvages Vel udtrykt bekymring for deres børns fremtid. De mener ikke, at kommunerne er gearet til de meget specifikke opgaver for handicappede.
Beboere og personale på det særlige trænings- og bosted for psykiatribrugere, Dragskilden, i Thisted deler denne bekymring. Konkret vil institutionen skulle overgå fra Viborg Amt til en storkommune i Thy. Det kan betyde at sammenhængen og ekspertisen forsvinder i den ny kommune, som de også frygter vil bruge kommunalreformen som en anledning til at spare.
- Problemet er, at mange borgere og politikere ikke ved nok om, hvad det er vi laver. Og vil man lave forandring, er man nødt til at kende og anerkende den indsats, der allerede gøres. Derfor er jeg bange, at det på sigt bliver svært at fastholde Dragskildes økonomi, faglighed og dermed specialiserede tilbud, siger stedets leder, Ruth B. Andreasen ifølge Jyllands-Posten.
Ifølge regeringens udspil til den fremtidige kommunale opgavefordelingen, skal de kommende storkommuner tage sig af næsten alle opgaver indenfor særlige sociale tilbud og specialundervisning. Det drejer sig blandt andet om døgntilbud for børn og unge og botilbud til udviklingshæmmede samt specialundervisning i folkeskolerne og for voksne. Kun de mest specialiserede tilbud overgår til statslig styring eller videreføres som selvejende institutioner under staten.
Enhedslistens medlem af Århus Amtsråd, Peder Meyhoff er meget utilfreds med regeringens udspil. Det er den værst tænkelige reform, siger han.
- Den reducerer befolkningens demokratiske indflydelse, den åbner op for endnu mere privatisering, den forringer vilkårene for folk med specielle handicap og den erstatter den regionale planlægning med konkurrence mellem kommunerne. Taberne bliver blandt andet de handicappede, de psykiatriske patienter, de stagnerende udkantsområder, naturen og miljøet, siger Peder Meyhoff.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. apr. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland